Максималният осигурителен доход за 2023 г. да нарасне от сегашните 3400 лв. на 4200 лв., предлагат депутати от БСП с промени в закона за удължаване на бюджета, които са внесени между първо и второ четене в парламента. Ако промяната бъде приета, ще нараснат осигуровките, които плащат хората с най-високи доходи. Наред с това депутатите искат през следващата година да има две преизчисления на пенсиите, пише "Труд"

От 1 януари да бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., по схемата за преизчисление от 1 октомври 2022 г., но да бъде използван коефицент за всяка година трудов стаж в размер на 1,35, предлагат депутатите. А след това от 1 юли 2023 г. пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за страната за 2021 г. Същото предложение беше вкарано и с промени в Кодекса за социално осигуряване, но социалната комисия към парламента го отхвърли.

От БСП предлагат минималната заплата за държавните служители да стане 850 лв. А минималната заплата за страната да се определя като 50 на сто от средната за 12-те предходни месеца. Ако това предложение бъде прието, ще бъдат необходими допълнително над 700 млн. лв. разходи в държавния бюджет.

Обезщетенията за майките през втората година от майчинството да бъдат поне в размер на минималната заплата искат още депутатите. Да не се облагат доходите на младите хора до 26 години и месечните тредови доходи до линията на бедност, която за 2023 г. ще бъде 504 лв., искат още депутатите. Всички учебниди за учениците до 8-ми клас да са безплатни. А по 300 лв. за началото на учебната година да получат учениците от първи до четвърти, както и от осми клас, искат още депутатите.

За внесените предложения няма разчети какви допълнителни разходи са необходими и какъв би станал бюджетният дефицит, ако бъдат приети. Голяма част от предложенията вече бяха обсъдени в парламентарните групи и депутати коментираха, че всичко това е предизборен ход за пред избирателите.

Същевременно редица икономисти вече коментираха, че ако държавните разходи не бъдат ограничени, инфлацията ще продължи да бъде висока, ще изяжда спестяванията на гората, а цените в магазините ще растат. В резултат дори предложенията за по-високи социални плащания да бъдат приети, ще се окаже, че хората обедняват.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук