Случаят с появата и продажбата на така нареченoто „знаме на българските турци” в интернет не бива да се подценява. Надявам се нашите специални служби да следят внимателно тези процеси и да не ги подценяват, защото появата на собствено  знамето  означава желание - първо за отличаване, второ за принадлежност, и трето за обособяване – коментира говорителят на Български демократичен център Росен Петров, и отбеляза, че в историята често първо се е появяло знамето, а после желанието за територия и суверенитет.
Вярвам, че българските граждани от турски произход няма да се поддадат на пободни провокации, защото това e чиста провокация за нагнетяване на етническо напрежение. Нашата конституция е категорична, че България е единна държава, в която не се допускат автономни образувания – категоричен е Росен Петров
 
В новата българската история е имало опити за обособяване на територии на етнически или религиозен принцип. При това един от тези опити е бил успешен. Такава е Тъмръшката или Помашката република в Родопите през периода  1878-1886, която отказва да се подчини на решенията на Берлинския конгрес, воюва с руски и български войски и в крайна сметка е присъединена към Османската империя. Между другото в интернет циркулира изображение и на нейното знаме. То наподобява българския трибагреник , само че вместо бяла има черна ивица – разказа познавача на българската история Росен Петров.