Налагане на вето върху два приети от НС във връзка със съдебната реформа законопроекта, поискаха от президента Румен Радев в изблик на истерия, захранваните от грантове маргинални партии и НПО-та, гравитиращи около съдебната система. На помпания от чужди пари Съюз на съдиите взе да приглася формацията на куклата на конци на куп бизнесмени и политици с обвинения за далавери от прокуратурата Христо Иванов „Да(й), България“, псевдоеколозите, нарекли сами себе си „Зелените“, както и отрочето на Иван Костов ДСБ, ДЕОС и БЗНС.
Към оформения от партиите на Иванов и Командира хор на олигархията, с искане за вето върху промените в ЗСВ и НПК се присъединиха и осем сдружения с не дотам добра репутация, начело с протестърите на повикване от „Правосъдие за всеки“, пише "Монитор". 

Очевидно притеснени от търсенето на отговорност от „близки“ магистрати също с не дотам добър имидж, грантаджиите например атакуват новата разпоредба в ЗСВ, свързана с отстраняване от длъжност на съдия при привличането му като обвиняем за тежко умишлено престъпление. Мотивът е повече от „впечатляващ“-така магистратите се третирали по-тежко от държавните служители и се компроментирала независимостта на Темида.

Не по-малко скандално е и искането за вето върху изискването за подаване на декларации от магистратите за членство в организации, като аргументът отново е меко казано „впечатляващ“-това щяло да доведе до демотивация за участието им в сдружения.

Съвсем очаквано лакеите на обслужващия кръга на „Агнешките главички“ шеф на ВКС Лозан Панов атакуват и гласуваните от депутатите промени в НПК, предвиждащи делата за корупция да се гледат само от Спецсъда, като с преместването им от СГС на практика се ограничава влиянието на авера му Калоян Топалов, който оглавява Градския съд. Изложените пред Радев аргументи в този случай пък са, че съдиите в СГС имали натрупан опит с такива дела, докато за тези в Спецсъда не било ясно.