В понеделник Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди по делото „САПАРД“, за което в Германия виновните отдавна си понесоха наказанията. Според българския съд обаче, Марио Николов и компания са невинни, а прокуратурата не си била свършила работата.
Припомняме, че на първа инстанция Софийски градски съд постанови осъдителни присъди, но впоследствие Калин Калпакчиев от Апелативния съд оправда престъпната група. Калпакчиев е член на Висшия съдебен съвет, виден „протестър“ в магистратските среди и острие на задкулисието в атаките срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Съдията е близък до кръга „Капитал“ и проваления бивш министър на правосъдието Христо Иванов, както и до председателя на ВКС Лозан Панов.
 
След обжалване от прокуратурата, ВКС върна веднъж делото на втората инстанция, като след повторна оправдателна присъда, сега съдебната сага приключи окончателно, за срам пред Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, разкрила далаверата.

Припомняме, че Калин Калпакчиев скорострелно беше назначен през 2005г. за съдия в Апелативен съд – София, и то направо от районния съд, прескачайки няколко стъпала в съдебната йерархия. Самият Калпакчиев признава в интервю, че негова ракета-носител е била съдия Галина Захарова, работила тогава като наказателен съдия в САС.

След като Калпакчиев влязъл в конфликт с тогавашния председател на Районния съд, Захарова лично дошла при него и му предложила директно да го назначат в Апелативния съд. Впоследствие, през 2013г., самата Захарова става съдия във Върховния съд.

Сега се оказва, че същата Галина Захарова е участвала при писането на оправдателната присъда по делото „САПАРД“, а  в състава е била и съдия Елена Авдева, която всъщност се води докладчик.

И Захарова и Авдева обаче са членове на зависимия Съюз на съдиите в България, финансиран за четири години с над 800 000 лв. от фондация „Америка за България“. Двете съдийки се оказаха също и протестърки, тъй като заедно с председателя на ВКС Лозан Панов излязоха на стълбите пред съдебната палата, в опит да легитимират „реформата“ на ментора си Христо Иванов - Пинокио и да оправдаят щедрите задокеански грантове.

Така на практика Галина Захарова и Елена Авдева онзи ден „оправдаха“ и колегата си Калин Калпакчиев, в опит да изчистят срама му по делото „САПАРД“.
И ако ОЛАФ през 2009г. се възмущаваше, че Марио Николов е пуснат под гаранция по това дело, след окончателното пращане на боклука на усилията да бъде наказана измамата по програма „САПАРД“, сега европейската служба спокойно може да попита Съюза на съдиите, защо в Германия има правосъдие, а в България не.

Отговорът сигурно ще бъде, че правосъдие има, но то е на стълбите пред съдебната палата и на приятелска основа.