Докога разюзденото президентство и неговите служители ще рушат авторитета на европейска България? Какъвто чорбаджията, такива и ратаите му. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски във връзка с доклад на ОЛАФ, пише "Фокус".

"Г-н Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в тази току-що съвзела се от комунистическата кома България. Като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. 4 години стигат, г-н президент", призова Спас Гърневски.

"Когато миналата година през юли президентът Радев вдигна юмрук над главите над протестиращите български граждани, раздели нацията и изкрещя "Мутри, вън", бяхме сигурни, че изстреляният хаосен патрон ще пообиколи пространството над триъгълника на властта, но след рикошет ще връхлети върху президентската хасиенда отсреща", заяви още Спас Гърневски.

По думите му няма как да не последва възмездие, когато по време на незапомнена чума, се опитваш да отстреляш ония, които денонощно се борят за спасението на всеки български живот.

"Не гледай сламката в окото на отсрещния, а виж гредата в своето око. Едно е да клеветиш без никакви доказателства опонента ти, а друго е когато срещу теб се изправи българското правосъдие и европейската служба за борба с измамите", допълни още Гърневски.

Той коментира, че вчера медиите рано-рано са изстреляли незаобиколими въпроси към потъналото в тишина президентство.

"ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов. Българското МВР е нарушило условията на своето споразумение с ЕК за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало парите от Европейския съюз за закупуване на автомобили с повишена проходимост вместо нови полицейски автомобили с висока проходимост.

Според разследването на ОЛАФ това се е случило. Европейската служба за борба с измамите препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 млн. евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служителите на МВР", заяви Гърневски.

"Пред националните медии от "Дондуков" 2 най-нагло коментираха разследването на международните експерти с думите "Лъжа до лъжа". Ето как Румен Радев се опитва да разпъне чадър над съветника си за разследването в ОЛАФ.

Лъжите на "Дондуков" 2 извират непрекъснато, правят препратка за сключването на договора, но ОЛАФ не атакува договора, а по-важни обстоятелства", изтъкна той. Спас Гърневски отчете, че МВР е нямало как да не сключи договора в началото на 2018 г.

"От ОЛАФ се интересуват кой е манипулират процедурата по обществената поръчка преди откриването й. Кой е задал критериите, а критериите и процедурата са проведени по време на Радевия изпълнител на поръчки", подчерта Спас Гърневски.

Според него се търсят отговори на въпросите кой е манипулирал тази обществена поръчка, за да се стигне до такъв избор, кой е поръчителят на аферата, която отново ни злепоставя пред ЕС.

"Към прокуратурата на България е отправена препоръка за досъдебно производство за длъжностни лица от МВР, злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна", каза още Гърневски.

"Уважаеми колеги, помните ли репликата на Огнян Герджиков, с която той ясно описа простия механизъм на вземане на решения в печално известния служебен кабинет. Желанието на президента на Републиката е това да бъде направено по този начин, "по който аз докладвам". Това е.

Ето така са взимани решенията. Каквото каже президентът -такова е решението без оглед на законодателството в България. Сега ли, г-н президент просто така наредихте.

Отдавна знаем, че конституционно отредените ви правомощия ви стягат, но нека не забравяме, че в правовата държава има норми на политическо благоприличие, които родните държавници следва да спазват. Не станаха ли твърде много провалите на вашия екип.

Докога обществото ще търпи неадекватните ви действия и елементарната липса на контрол върху подчинените ви?", попита още депутатът от ГЕРБ.