"Имам едно подозрение. Много често ГЕРБ взаимодействат с "Възраждане". Когато г-н Цонев каза за проекта на решение, че е внесен, аз държах нашата парламентарна група да предложи ново.

Процедурата се развива вече 10 дни. Не един, не два", това заяви депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков по време на заседание на Народното събрание (НС), след като Росен Желязков предложи да бъдат отложени за разглеждане няколко точки от дневния ред, които касаят пътуванията на делегати до Москва по време на войната в Украйна, както и доставките на оръжия. 

Според него депутати, които посещават страната на Путин, не трябва да имат достъп до класифицираната информация в Народното събрание, до която имат достъп по закон всички народни представители, за което му припомни Йордан Цонев от ДПС. 

"Достатъчно време се води дебат. Групата ни отправи сигнал, чакаме данни от службите и прокуратурата, но не виждаме реакции от вас. И двете групи гледат на "Възраждане" като на потенциален партньор", обясни той.  

Лидерът на "Възраждане" се ядоса на тези реплики, казани от народния представител на ПП-ДБ. 

"Г-н председател, от тази трибуна бяха изречени няколко лъжи. Делегация на "Възраждане" не е била във Външно министерство. Ако някой бърка, като Божанков, министерство с университет, защото такава делегация е била в университет, това е друга тема.

Като заговорихме за мнозинства - миналата седмица ПП-ДБ ни се молеха, когато беше гласуването за договора с "Уестинхаус", молеха ни се. И сега ще ви кажа едно нещо. Нашият народен представител Йордан Тодоров погреба баща си миналата седмица и съответно трябваше да отсъства.

В деня, който беше гласуването, получихме няколко обаждания - "Ако може вашият човек, то нали мина погребението, нека да дойде, всеки глас ни е важен". Това е от ПП-ДБ.

И като говорим за мнозинства с лицемерите от ПП ДБ, след това какво се оказа? Че предложението не мина за 1 глас, а 7 депутати от ПП-ДБ не бяха тук. Като си говорим за мнозинства, кой, с кого, къде, как и защо, в чии кабинети пие мазно кафе, няма смисъл, изключително отвратително е това нещо. 

Говорим си за агенти. Имало било руски агенти. Беше обяснено от Йордан Цонев как всеки народен представител може да види всичко. Това, разбира се, ние сме го повтаряли много пъти, но неграмотността сред представителите на ПП-ДБ е много голяма. 

Все пак ще отбележа, че в ПП-ДБ има народен представител, чиято жена е рускиня и той сам е казвал, че бащата на неговата жена е агент на ФСБ (Федерална служба за сигурност). 

Следващото нещо - в Москва, на тази среща, която беше организирана, присъстваха представители на 44 държави. Включително имаше представители на управляващата партия на Южна Африка, която е партията на Нелсън Мандела, казвам за неграмотните представители на ПП-ДБ. Носител на Нобелова награда за мир. Установихме парламентарен контакт с тях и предстои да направим посещение в техния парламент в Претория. 

Нас ни канят навсякъде, включително бяхме в понеделник в Молдова, където подписахме договор за сътрудничество с една молдовска партия, а в неделя срещаме делегация от германския Бундестаг. Канят ни навсякъде, вас дори в Щатите не ви канят", завърши Костадинов. 

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов също поиска думата. 

"Г-н председател, понеже се говори за шпиони, искам да кажа нещо. Имаме министър на финансите - това е Асен Василев. Това е човекът, за когото бившия му сътрудник казва, че е откраднал софтуера, който заедно са разработвали, и го е продал на кой - на китайското правителство.

Китай е комунистическа държава, съюзник на Русия. Китай е държавата, която осъществява икономически шпионаж. Китай е държавата, в която нито един голям договор или сделка не минава без одобрението на Комунистическата партия, което поставя въпроса Асен Василев китайски шпионин ли е? Този човек, който работи с китайците, по думите на ортака му Кирил Петков, изкарва милиони от тази работа. 

Това са думи на Кирил Петков. Тук изниква другия въпрос - защо кръгове от ПП-ДБ пробутваха китайски компании за строежа на блоковете в АЕЦ "Козлодуй". Като си говорим за шпиони, Китай са много по-опасни", заключи той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук