Часове преди срещата за ситуацията в Либия в Берлин, Гърция и Турция си размениха остри словесни нападки, съобщава БГНЕС.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Гърция "се е побъркала", че не е поканена на срещата в Берлин и допълни, че премиерът й Кириакос Мицотакис предприема "грешни стъпки", като кани за преговори фелдмаршал Халифа Хафтар. Ердоган добави, че Мицотакис поема в грешна посока в двустранните отношения с Турция.

Гръцкото министерство на външните работи отговори малко след Ердоган: "Що се отнася до правилните стъпки, най-малко парадоксално е, че обичайният нарушител на международното право в нашия регион се опитва да дава уроци".

"Постоянна грижа за Гърция е предприемането на стъпки, които гарантират сигурността и стабилността в региона, а не разработването на политика чрез безпочвени и провокативни забележки", добави външното министерство на Гърция.

Международната конференция за Либия на най-високо равнище започна работа в германската столица. Тя се провежда в Службата на федералния канцлер на Германия с участието на поне 10 държавни и правителствени ръководители, включително руския президент Владимир Путин.

Очаква се ключовите споразумения да бъдат записани в окончателния документ на конференцията. 

Проектът включва прекратяване на огъня, създаване на механизъм за контрол на примирието, прилагане на забрана за внос на оръжие в Либия, възобновяване на политическия процес в страната, връщане на държавния контрол върху армията, икономически реформи и спазване на хуманитарното право.

На срещата на върха в Берлин присъстват генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентите на Турция и Франция Реджеп Тайип Ердоган и Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, представители на Алжир, Египет, Обединените арабски емирства и Китай. В Берлин пристигнаха и Файез Сарадж, ръководителят на Правителството на националното съгласие (ПНС) на Либия, и фелдмаршал Халифа Хафтар, командир на Либийската национална армия (ЛНА).

Очаква се те да не участват в основните дискусии и да се включат в срещата в самия край, ако останалите участници се споразумеят за окончателния документ. Според правителството на Германия конференцията "няма да реши всички проблеми на Либия с един замах, но в най-добрия случай това може да бъде началото на нещо, което е по-добро от войната".

„Това трябва да помогне да се гарантира, че плановете на ООН за политическия процес получават шанс за прилагане“, подчерта официалният представител на правителството на Германия Щефан Зайберт.

"Това ще се случи само ако се спазва примирието и ако всички страни се ангажират да предприемат ефективни мерки за спиране на притока на оръжие в Либия", заяви представителят на германското правителство. „Всеки трябва да разбере, че е невъзможно да спечели в този конфликт с военни средства“, подчерта той.

Конференцията предизвика голям обществен интерес - около 800 журналисти от цял свят бяха акредитирани за нея. В столицата на Германия в неделя бяха взети мерки за повишена сигурност. Редът в Берлин се осигурява от почти 5 хиляди полицаи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!