Ръководителят на опозицията на Венецуела и самопровъзгласен лидер Хуан Гуайдо не е получил топло посрещане от гражданите на Венецуела при завръщането си от САЩ в страната си във вторник, предават осведомителните агенции. 

Той е бил посрещнат в Каракас протестиращи, които изразиха недоволството си от лидера на опозицията.

"Аз нося ангажимента на свободния свят, готов да ни помогне да възстановим демокрацията и свободата", написа той във публикация във вторник в социалните мрежи.

Това обаче противоречи на разпространени видеа от посрещането му от хората. Гуайдо бе посрещнат от голяма група протестиращи, които скандираха "убиец".

Причината са широките икономически санкции, наложени срещу Венецуела от САЩ през август 2017 г. и януари 2019 г. Според доклад от април 2019 г. от Центъра за икономически и политически изследвания, САЩ санкциите бяха отговорни за "40 000 смъртни случая от 2017-2018 г." във Венецуела.

Гуайдо започна международното си турне в Богота, Колумбия, където се срещна с президента Иван Дюке и изпълни забраната за пътуване, поставена му от президента на Венецуела Николас Мадуро.

От януари 2019 г. Гуайдо твърди, че правителството на Мадуро е нелегитимно и че той е законен временен президент на страната.

След това Гуайдо отиде и в Европа, където бе посрещнат от демонстранти, които призоваха така наречения лидер да бъде даден на съд "за опит за сваляне на демократично избраното правителство" в Каракас.

Той също така изнесе реч на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, преди да пътува до Северна Америка, за да посети Канада и САЩ.