Тежки обвинения срещу Каракас: режимът на Мадуро използва наказателни отряди срещу политическите си противници. Близо 7 хиляди души са били екзекутирани, се казва в доклад на ООН.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет обвинява Венецуела в тежки нарушения на човешките права. Според нея има признаци за това, че през последните години в страната са били извършени хиляди незаконни екзекуции, а броят им бил "шокиращо висок". Смята се, че те са били извършени от отряди на специалните части.

Само през 2018-а година, по официални данни, при полицейски акции са били убити над 5 200 души, оказали "съпротива срещу държавната власт". А между януари и май т.г. има нови 1569 такива случаи.

В нов доклад за състоянието на човешките права във Венецуела Бачелет обвинява специалната полиция FAES, че е отговорна за извършените екзекуции и настоява правителството в Каракас да разпусне това полицейско формирование. Освен това правителството трябва да проведе независимо и надпартийно разследване на екзекуциите. Извършителите трябва да понесат своята отговорност, а роднините на жертвите да бъдат обезщетени, се настоява още в документа.

Според данните в доклада, силите за сигурност постоянно използвали бойни отряди, които изпращали да избиват млади мъже и да обработват местопрестъпленията така, че да изглежда сякаш убитите са оказали съпротива. Семействата на двайсетина млади мъже описали как маскирани мъже от специалните части, облечени в черно преминавали край домовете им с черни автомобили без регистрационни табели. Командосите прониквали в домовете, заграбвали всичко ценно, тормозели жените и момичетата, а младите мъже бивали отделяни от другите и впоследствие убивани. След това те оставяли в къщите на жертвите оръжия и наркотици и стреляли по стените, за да създадат впечатлението, че убитите са оказали съпротива.

Бачелет представи своя доклад, изготвен след посещението ѝ във Венецуела в края на юни, пред Съвета по правата на човека към ООН в Женева. В него се документират и множество други нарушения на човешките права в страната. Така например съществуват индикации за извършването на системни мъчения в лагерите за интернирани. Мнозина затворници се оплакали, че са били изтезавани и репресирани, както и от недостойно и нечовешко отношение към тях, вкл. с електрошокове, симулации на душене с найлонови торбички, побои, сексуално насилие, принуда да престояват в определени пози, лишаване от вода и храна. В доклада се твърди, че вина за мъченията носят най-вече тайните служби.

Данните в доклада се отнасят за последните десет години. Но от 2016-а насам правителството прилага стратегия за "неутрализиране, потискане и криминализиране" на политическите противници и критиците на властта. До май т.г. във Венецуела произволно са били арестувани 793-ма души.

Венецуелският заместник-министър на външните работи Уилям Кастильо отхвърли всички обвинения. "Във Венецуела няма хуманитарна криза", заяви той пред Съвета на ООН по правата на човека, който следи за тяхното спазване. Имало проблеми, но те били следствие от американските санкции, заяви венецуелският представител. Като се изключат някои "случайни изстъпления", нямало основания да се критикуват действията на силите за сигурност, увери Кастильо.

Венецуела се намира в тежка политическа и икономически криза, а от няколко месеца в страната има остро противоборство между президента Николас Мадуро и опозицията. През януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава, признат междувременно от над 50 държави, включително Германия и САЩ. На страната на Мадуро са държави като Куба, Русия и Турция. Военните също подкрепят режима и са най-силното му оръжие. В края на април опитът за преврат срещу Мадуро, предприет от някои военни, не се увенча с успех. Много хора от опозицията са в затвора, а милиони венецуелци междувременно напуснаха родината си.