Цената на горивата няма нищо общо с пристанище „Росенец“. Спекулациите, които се правя, че горивата ще бъдат оскъпени са меко казано нестойностни. Отнемането на концесията няма да повлияе пряко върху цените на горивата. „Лукойл“ спазва българското законодателство и цените на горивата се определят по правила. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред bTV.

„Прехвърлянето на концесията няма нищо общо с цените на петрола“, каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков

От днес пристанище „Росенец“ вече се управлява от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. По думите му данъчните складове са изцяло собственост на „Лукойл“, но контролът върху внесен продукт е в ръцете на държавата.

„Държавата има капацитет има и опит, няма да бъдат допуснати извънредни ситуации, всичко е в рамките на закона. При така заложените текстове в регламента държавата не дължи обезщетения към концесионера. Концесията е прекратена заради форсмажорни обстоятелства, които касаят ограничителни мерки спрямо Руската федерация. Оттук нататък „Лукойл“ трябва да си търси правата някъде другаде, но не и в България. Рискът е изчислен, ние сме спазили закона и европейския регламент“, допълни Гвоздейков.

Днес са проведени и първите шофьорски изпити, при които маршрутът за кандидат-шофьорите се избира електронно.

„От една страна това премахва субективния фактор, за което е упреквана „Автомобилна администрация“, че посочваните маршрути от изпитващите се избират за едни или други хора. Той ще научи маршрута си, когато седне зад волана и изпитващия натисне бутона за избор на маршрут. Всеки маршрут съдържа комбинация от упражнения и няма как да се падне само прав път“, каза транспортният министър. 

По думите му санкциите за пияни и дрогирани шофьори на пътя също трябва да бъдат увеличени, но трябва да има образование и дисциплина.

„Докато сами не осъзнаем, че трябва да има ясно самосъзнание и инстинкт за съхранение на околния, нищо няма да се случи. Трябва промяна на съзнанието“, смята Георги Гвоздейков. 

Министърът на транспорта коментира и темата с медицинските хеликоптери.

„В петък възстановихме авиационния оператор, търговското дружество. Това не е Държавният авиационен оператор, а ще бъде оператор, който ще се занимава само със спешна медицинска помощ по въздуха. Поставихме си ясна цел, че до края на 2023 г. България трябва да разполага с авиационен оператор, който да може да прави спешна медицинска помощ по въздух“, каза той. 

По думите му на 17 септември шест пилоти заминават на обучение в Италия, а на 24 – трима инженери. Целта е през януари първият хеликоптер да бъде въведен в експлоатация. До края на 2024 ще бъдат изградени поне три от оперативните бази, каза още министърът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук