Проведохме интересни и конструктивни разговори с президента - най-вече предотвратяване на цикъл на избори излизане от кризата. Това коментира пред БНТ Атанас Гюров от ПП.

"Обсъдихме темата с експулсирането на депутатите. Президентът имаше достъп до информацията, която ясно показва, че България има пряка заплаха за националната си сигурност.", констатира той.

"Ние не сме прекъсвали разговорите с коалиционните си партньори. Това, което се видя е , че те се връщат на масата на преговорите . Има много добра база за разговори.",категоричен е той.

"Предстои да видим дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще остане до местните избори, тепърва ще видим.", каза Гюров.

"Няма да губим време, започваме преговори още утре. Преговорите ще водим отделно с парламентарните групи, ще се срещаме с тях по големина. Започваме с БСП, след това са ДБ. След това представяме програмата си в парламента”, съобщи той.  

Предстои да видим дали ще преговаряме с Елена Гунчева. Не сме водили конкретни разговори с нея. Дълбоко сме убедени, че в българския парламент това ще бъде един зрелостен изпит за българските депутати.

На въпрос ще разговарят ли с депутати от ИТН и по-конкретно с Виктория Василева, той заяви, че от ПП ще говорят с всички депутати, които проявяват интерес. "Ние не сме казали, че няма да разговаряме с формации от опозицията", каза още той. 

„На този етап персонални промени или назначения не са обсъждани”, каза Гюров в отговор на въпрос ще бъде ли Кирил Петков министър в кабинета на ПП.

„Оставам в НС. Мисля, че ролята, която изпълнявам в момента, е от изключителна важност. Не съм мислил за изпълнителната власт”, каза той в отговор на въпрос дали може да бъде предложен за министър.

„В правомощията на външно министерство се определя позицията на България по случая с руските дипломати", каза още политикът.