Цецка Цачева е силен кандидат, тя добре подготвена. Мисля, че това е добро попадение от страна на ГЕРБ. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, коментирайки шансовете на кандидатите за „Дондуков” 2.
„Основните политически сили ще си вземат своето”, каза още той пред bTV.

Според него кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски за „Дондуков” 2 е  голяма изненада и негов отчаян опит да върне доброто си име и да обясни, че намеренията са били добри, но се е получило нещо различно, не защото той е виновен, а защото политическите субекти, които са стояли зад гърба му, не са намерили разбирателство помежду си.

Заканата на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако загуби на първия тур на президентския вот, Близнашки определи като класически метод за мобилизиране на поддръжниците.

По думите му президентските избори не предопределят съотношението на силите в парламента, но могат да покажат нови нагласи в обществото. „Важно е какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите. Ситуацията се влошава и трябва по-убедително да се представя политическата линия на правителството”, подчерта той.

Според Близнашки не е трябвало да се стига до смяната на Ирина Бокова като кандидат на България за генерален секретар  на ООН.
Конете не трябва да се сменят насред реката. Според него обаче Кристалина Георгиева има своите шансове и Борисов не би предприел подобен рискован ход, без да има уверението на външни фактори. При един провал на Кристалина Георгиева ще има сътресения и в страната, прогнозира Близнашки.

Той се надява да не се стигне до предсрочни парламентарни избори, защото страната има нужда от стабилност. Много зависи обаче от съотношението на силите в парламента, защото управляващата коалиция.