Кирил Петков, чийто имунитет прокуратурата поиска днес публикува своя позиция във Фейсбук профила си.

В нея той посочва, че "ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск".

"В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам", пише още той.

БЛИЦ припомня, че предложението на СГП е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни. 

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България Румен Радев декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", пише в съобщението на СГП. 

По-рано във вторник и Лена Бориславова скочи в яростна защита на Кирил Петков, изразявайки позицията си в социалната мрежа. 

БЛИЦ припомня, че главният прокурор поиска и имунитета на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на 29 май. 

Бившият премиер обяви, че няма да си даде доброволно имунитета заради делото “Барселонагейт“. 

"Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента", каза Борисов. Според него прокуратурата се е задействала във вторник, за да няма правителство.

"Виждам атака срещу ГЕРБ и ПП-ДБ", каза Борисов и допълни: "В момента, в който приехме закона за контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила, започнаха атаката веднага по партията на промяната, за да блокират всякакви разговори", отбеляза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!