Не минава и ден без някой пишман политик от „Да, България“ или „Продължаваме промяната“ да се опита да пусне в обращение поредната партенка спрямо депутатът от ДПС Делян Пеевски. Фиксацията на Христо Иванов-Бойкикев и корпулентния Иво Мирчев по тази тема е пословична, но колкото повече време минава, се раждат все нови и нови „звезди“, решили, че мантрата „Пеевски“ може да им отвори вратите към светло политическо бъдеще и изразстване в партийната йерархия.

Днес очевидно е дошъл редът на шефа на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев, доскоро никому неизвестен нотариус в Дряново, но скорострелно полетял на вълната на „промяната“.

Без изобщо да е наясно с наказателно-правните процедури, които в нотариалната дейно са кът, Матеев реши да се направи на вещ експерт в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Заявявайки, че в прокуратурата имало 14 заведени преписки „срещу престъпления, извършени от Делян Пеевски“ и за нито едно от тях нямало резултат. Макар и нескопосано като реализация, внушението на Матеев е, че едва ли не има 14 престъпления, извършени от Пеевски, но прокуратурата, въпреки че е образувала проверки „срещу тях“, ги е забутала в някой тъмен ъгъл и не ги приключва.

Подценяването на аудиторията обаче винаги играе лоша шега и съвсем не е билет за партийно израстване или за потупване по рамото от Иво Прокопиев.

Истината по тези проверки стана ясна още през септември миналата година, когато в писмо до комисията „Магнитски“ прокуратурата посочи, че по сигнали срещу Пеевски действително е имало 14 образувани преписки, но по същите не само, че има резултат, но и той бе публично обявен. Тогава медиите от кръга „Капитал“, включително „Медиапул“, сами и с голямо неудоволствие констатираха, че  „по преписките срещу Делян Пеевски общо 13 са приключили с постановления за отказ от образуване на досъдебно производство, по една от преписките е имало производство, което е прекратено през 2007 г. с постановление за прекратяване на наказателно производство поради липса на престъпление“.

И как да бъде другояче, при положение, че тези сигнали бяха изсмуквани от пръстите на хора близки до Прокопиев – журналисти, НПО-активисти, медийни говорители или политици от сорта на Бойкикев и Мирчев. Какво да констатира прокуратурата по такива сигнали, неподкрепени с никакви доказателства и стъпващи само на медийни публикации в присъдружни на същия този кръг „Капитал“ издания? И то не един или два, а оказва се, десетки, по които разследващите органи със сигурност са хвърлили немалко труд и са извършвали с парите на данъкоплатците множество процесуални действия, за да се установи в крайна сметка, че измислиците не са и никога не са могли да бъдат основание за търсене на наказателна отговорност от когото и да било. Пък бил той и нароченият за “универсалното зло“ в държавата депутат от ДПС. Да, истината не се харесва на Прокопиев, защото липсата на резултат от доносите му директно го изобличава като манипулатор, но каквито и усилия да полага в тази посока, когато се работи с факти и доказателства, внушенията угасват.

Така че когато реши следващият път Матеев, или който и да било от новите „звезди“ на кръга „Капитал“ да се катери по гърба на Пеевски с инсинуации, не е зле първо да си прочете домашното. За да е наясно с фактите и за да не изпада в ситуация, при която вместо потупване по рамото от менторите си за добре свършената работа, като нищо може да получи командировъчно от обществото обратно към Дряново.