Кризата със зърнопроизводителите разкри много сериозни проблеми в сектора, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която очаква следващите стъпки на управляващите за решаване на проблемите на бранша, пише БНР.

Йотова коментира подписания меморандум между правителството и земеделските производители: 

"Слушахме многобройни изказвания на различни земеделски производители и на специалистите в преработвателната промишленост. Очевидно с един меморандума всички тези проблеми не могат да бъдат решени.

Но що се отнася специално до меморандума, сигурно има добри намерения, но нека не забравяме, че има решение на Народното събрание. И това решение с днешна дата никой не е отменил, така че ще чакаме следващите дни да видим дали то ще бъде пререшено и какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите".

Йотова посъветва правителството да работи по-амбициозно за членството на страната ни в Шенген: 

"По време на особено последното служебно правителство беше направена наистина една много сериозна дипломатическа офанзива на всички фронтове. Работеше се много усилено. За съжаление, откакто е редовният кабинет тази тема отново излезе от дневния ред, извън подчертаването какъв сериозен приоритет.

Аз лично най-добронамерено бих посъветвала да се продължи амбицията на последния служебен кабинет в това отношение, така че всичко е в наши ръце - умела дипломация, настояване тясна координация с Румъния по този въпрос".   

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук