Ако сте имали някакви съмнения как се налагат санкциите „Магнитски“ в българския контекст и реалност, вече всичко е ясно. Чухме го с ушите си от две места. В поредния разобличаващ запис от сбирка на ръководството на „Продължаваме промяната“. И от устата на партньора им и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

А от чутото се натрапва един пределно ясен извод – санкциите по „Магнитски“ може и да се налагат от американските институции, но са си чисто българска работа. Рожба на доноси и клевети – измислени, пакетирани с етикет „направено в България“ и изпратени през Океана от централите на ПП-ДБ.

Самопризнанията дойдоха в един и същи ден, а ето и фактите:

Във вторник, от пореден запис, показващ черно на бяло гротескното лицемерие на „промянаджиите“, излезе наяве как Кирил Петков разяснява механизмите, по които ПП „уреждат“ един или друг със „санкции“.

„Даваме Горанов на „Магнитски“, казва той, обяснявайки и как се случват нещата: „Всички тези факти ги има и американецът…Отделно ще се покаже на Джереми……, който е… в компанията и човекът, който прави… как да изглежда рекламата, какво – що“.

И за да няма и капка съмнение кой още участва в навигирането на очернящите кампании, благодарение на които неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев биват клеветени пред американските институции, за да се сдобият със санкции, докато българската публика още се дивеше на наглостта на Кирил Петков и компания, Христо Иванов довърши картината с думите, че лидерът на ДПС Делян Пеевски никога няма да се освободи от санкциите.  

„Както го предупреждавах, той не излезе от списъка по „Магнитски“ и няма да излезе от списъка“, заяви пред журналисти съпредседателят на ДБ.

Съмненията, че Пеевски беше санкциониран именно в резултат на доносническа кампания и дезинформация, с която политици като Петков и Иванов и „експерти“ от обкръжението на Прокопиев облъчваха представителите на US институциите у нас, се появиха още в момента, в който лидерът на ДПС беше вкаран в списъка.

От досието там става ясно, че огромната част от т.нар. „доказателства“, са информации от „Уикипедия“, чиято българска секция е изградена почти изцяло от хора от кръга „Капитал“ на Прокопиев и от твърдения на хора, свързани със същия този кръг.

Абсурдното в случая обаче е и друго - че излезлите до този момент записи от партийни сбирки показват ясно кои трябва да са истинските адресати на подобни санкции. И те се оказват именно в централите, откъдето са били навигирани клеветническите кампании пред американските институции.

Защото в предни записи, чиято автентичност впрочем ПП сами потвърждават, се оформи зловеща корупционна картина.

Така например, след като още миналата година стана ясно, че на събрание на Националния съвет на „промянаджиите“ Кирил Петков и Асен Василев са обяснявали, че са имали високи изборни резултати само, защото са направили „ала-бала с президента“, а също, че трябва да имат собствен МВР шеф, за да си гарантират добри проценти на бъдещите избори и планират да овладеят и службите, то в началото на седмицата излезе и друго.

Разговор, в който Асен Василев,Кирил Петков, Николай Денков и Лена Бориславова са обсъждали как да финансират кампанията на партията на парламентарния вот миналата година. И се оказва, че са го правили абсолютно незаконно – през незаконен кеш (финансирането със средства в брой е забранено от законодателството у нас), черни каси и „торби с пари“. При това търсейки спонсорства от разследвани бизнесмени.

Грозна картина, показваща олигархично-корупционни зависимости и която демонстрира нагледно старата приказка за крадеца, викащ по другите, че са крадци. Именно на този принцип се оказва, че са били вкарани в списъците по „Магнитски“ политици като Делян Пеевски например.

Не за друго, а защото е бил и продължава да е трън в очите на олигархичния кръг на Иво Прокопиев и неговите политически производни ПП и ДБ, тъй като се опитва да освободи държавата от тяхната хватка и да я върне на гражданите.