Предстои игра на бюджети, тъй като след правителствената оставка страната отново е в предизборна ситуация, каза икономистът проф. Боян Дуранкев, цитиран от "Фокус". Според него дори реформаторите няма да подкрепят ГЕРБ в дебата за проектобюджет 2017. 
„Първо, ГЕРБ ще демонстрира, че е народна партия, че дава пари за всичко необходимо в рамките на възможностите, че прокарва бюджет, който донякъде дава основите за по-стабилно развитие в началото на следващата година. Очаквам обаче всички партии и политическите картели, свързани с тях, да критикуват безпощадно бюджета на ГЕРБ за 2017 година, но пък няма да могат да предложат алтернативни бюджети, тъй като нямат такава готовност и нямат институцията Министерство на финансите, където има специалисти“, коментира още икономистът.

Според него е по-добре да се приеме консервативен бюджет за догодина, отколкото индигов бюджет от тази. „По закон ако не се приеме бюджет сега, то разходите за 2017-а трябва да са в рамките на разходите за предходната година“, обясни проф. Дуранкев.

По думите му е напълно нормално бюджетът да бъде коригиран през април или май догодина с оглед на новото избрано управление, най-вероятно коалиционно. Икономистът допълни, че е наложително да има сериозни промени във фискалната политика, държавата да бъде активен участник в икономиката, както и да се реши проблемът с „безогледната“ корупция.