Бурята във връзка с президентските номинации е повече в медиите, отколкото в БСП. Това каза евродепутатът и член на Изпълнително бюро на БСП Илияна Йотова в предаването „Денят започва” по БНТ. 
По думите й, в БСП има дискусии за президентските номинации и това е нормално. „Ние преминахме целия път дотук. Става дума за допитването, което проведохме в нашата партия. Попитахме своите членове какъв трябва да бъде следващият президент на страната, как да се явим на тези избори”, каза тя. 

Йотова посочи, че първоначално са имали своите резерви и притеснения как ще мине това допитване. По думите й, то е минало добре и членовете и симпатизантите са казали,че БСП трябва да направи всичко възможно да получи една широка подкрепа в ляво и в ляво център за кандидат-президентска двойка. 

„Оттук нататък започнаха номинациите в нашите собствени организации”, каза тя и определи като нормално е най-много номинации да получат хора от БСП. Йотова отбеляза, че има хора, които не са членове на партията. 

„Предстои заседание на НС на БСП – единственото място, където този спор е легитимен и тази дискусия е легитимна и където трябва да се вземе решението”, посочи Йотова. 

Тя напомни, че предстоят разговори с АБВ и Движение 21. „Нищо оттогава насам не се е променило по отношение на тези преговори”, коментира Илияна Йотова. 

По думите й, БСП ще отиде на втори кръг от преговори с шест номинации, от АБВ ще представят своите две номинации и вероятно там от Движение 21 ще представят своите имена. 

Във връзка с разпространен списък от номинации от общинските организации на БСП за президент и вицепрезидент, в който има номинирани 18 кандидати, Йотова обясни, че не е видяла този списък. „Решението, което е на Изпълнителното бюро и предложението, което ще направим пред нашите коалиционни партньори е за първите шест души”, каза Йотова и посочи, че повечето са си направили самоотводи. Тя попита защо този, който е дал този списък на медиите не е дал всички 80 имена. 

Попитана ген. Радев кандидатура на кого е тя, уточни че той е предложен за първи път от лидера на БСП Корнелия Нинова в една от софийските организации. По думите й, в Брацигово и Велинград ген. Радев също е получил номинации. Илияна Йотова заяви, че БСП номинира ген. Румен Радев в този момент, защото следващият президент ще трябва да решава преди всичко въпроси свързани с националната сигурност.