Документите с оставката на ген. Румен Радев са изпратени без никакво забавяне за подпис при президента. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов, който подчерта, че няма как да бъде обвинен в саботиране на евентуалната номинация на генерала за президентския пост.
„Надявам се да се държи като генерал. Пожелавам му успех в политическото поприще. Затова го освобождаваме по най-бързия начин, за да може да си води кампанията. Надявам се всички партии да отчитат реалностите. Ние можеше да го мотаем толкова, че да не може да се яви на избори. Но с министъра решихме още същия ден да се изпратят документите при президента. Надявам се най-късно вторник той да ги подпише”, заяви Борисов, цитиран от БНТ.
 
„Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар”, каза още премиерът.
 
„Никой не трябва да има илюзии, че пътят на България не е НАТО и ЕС. За Фронтекс и опазването на границата страната ни е поискала техника, офицери и помощ. България трябва да положи огромни усилия“, допълни министър-председателят и подчерта, че от бюджета за тази година са предвидени 80 млн. първоначалната вноска, с които ще започнат да се изграждат нови военни кораби.
 
Бойко Борисов каза, че заради „риториката, която имаше от България към Русия и санкциите”, доста е мислил дали да поиска разговор с президента Путин. „Можеше и да ми бъде отказано с всичко, което ние сме изговорили през годините. Затова благодарих на президента Путин, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди”, каза още премиерът. Министър-председателят обясни, че президентът Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас. „Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза Борисов.
 
Той посочи още, че магистрала „Хемус” е изключително важна. „Взимаме мерки, къде може да пуснем по-бързо лотове, за да облекчим максимално движението“, каза той и отчете, че приходните агенции работят много добре. За споразумението за мигрантите с Турция премиерът заяви, че то е добро за България. „Миграционният натиск е по-малък в сравнение с миналата година. Ние ще се борим то да продължи“, каза още премиерът.