Партийната субсидия от 1 лев едва ли е гарант за честност на изборите. При подобни катаклизми обикновено страдат малките партии. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на bTV.

„БСП ще се справи, тя е изтърпяла доста по-сложни времена“, убедена е тя и припомни, че през 1999 г. пак е имало местни избори и тогава ситуацията на "Позитано" е била по-страшна, отколкото сега. БСП обаче се е справила и е постигнала равен резултат със СДС.

„Това предложение за субсидията от 1 лев няма да издържи дълго“, смята вицепрезидентът. Според нея решението за намалената субсидия има лек наказателен ефект, тъй като е наблюдавала как през 2009 г. почти едни и същи хора, които тогава са защитавали по-големите субсидии, сега със същия плам защитават по-ниските.

"Да, човек може да промени за 10 години мнението си?", пита се тя. "В Европа моделът за финансиране на партиите е смесен", обясни вицепрезидентът. Според нея финансирането от бизнеса у нас няма да е проблем, ако бъде прозрачно. "Вероятно има богати хора в БСП, които ще дарят."

По думите ѝ в преходните и заключителни разпоредби на закона има текстове, свързани с финансирането на партиите от бизнеса. "Не съм сигурна дали ще има президентско вето върху субсидиите, защото законът още е много топъл", каза още Илияна Йотова.

Тя обаче пита какво налага сега да се случи това, 4 години след референдума? По думите ѝ се използват начини противникът да бъде отстранен служебно.

В Европа има друг елитарен кръг, който взема решения, каза Йотова по повод избора в Европейския парламент. Според нея има опит за дестабилизация на ЕНП, защото с просто око се вижда, че групата е разделена. За първи път как ще се разпеделят постовете ще рефлектира върху политиките на всяка държава. В същото време е добра оценка за България, че три дни трима българи са обсъждани за три различни позиции. Това е оценка и за тези хора.

Според нея имената не са спекулативни, а истински и са дошли от различни институции. Тя самата е разбрала, че имената на Кристалина Георгиева и Сергей Станишев са дошли в нощта на обсъждането. „Жан-Клод Юнкер - последният председател на Европейската комисия, беше избран на 3-ия път, на 3-ата среща на върха“, даде пример Йотова за това, че подобни дискусии за постовете в ЕС не са нещо ново.

„Източна Европа е големият губещ, смята обаче тя. От 2004 г. насам имаше флирт с нея. Но сега решенията се вземат от хора, които не са много благосклонни към тази географска ширина. Важните постове в ЕС се заемат сега от хора, заради които няма скоро да влезем в Шенген, както и съм песимист за разширението на ЕС към Западните Балкани", прогнозира Йотова.

Според нея за получаване на българско гражданство трябва да бъде въведено изискването за добро владеене на българския език и това да бъде европейското ниво В2. Това ще означава привързаност към страната и вероятно много от хората, които получават гражданство, ще остават у нас. Сега повечето просто преминават през страната.