България трябва да привлече Румъния на своя страна относно преговорите за Шенген.

Това коментира в предаването „Пресечна точка” евродепутатът Илхан Кючук. Според него тази държава прави опити да има собствена позиция и това не е тайна. 

На въпрос какви са шансовете ни през декември да влезем в Шенгенското пространство, той заяви следното:

„Трябва да работим до последния момент, няма да получим бонуси и подаръци, ако не си поставим ясна цел”.

За отменената среща между премиера Денков с канцлера на Австрия Карл Нахамер:

„Не ми е ясно защо срещата се е отменила, надявам се това да не е политическа или дипломатическа болест. Изключително важно е България да привлече Австрия на своя страна в разговора по охрана на външните граници”, обясни Илхан Кючук.

За споразумението на енергетиците и миньорите с правителството. 

„Успяха да намерят компромис, който да удовлетвори миньорите, но и да изпълни условията на Брюксел. Явно са успели след тези дълги разговори и начинът, по който го направиха - с подписването на меморандума. Това до голяма степен дава основание за това да вярваме, че резултатите, които са постигнати са добри и ще работи в интерес на гражданите. Лидерството не е въпрос на формалност, а на естественост.

Г-н Пеевски в тази много сложна ситуация се доказва като естествен лидер, който генерира доверие и подкрепа. Неслучайно неговите партньори и колеги в НС определиха самата негова роля и тази на ДПС като ключова за стабилността на правителството”, обясни Илхан Кючук.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук