На 1 март членовете на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент гласуваха в подкрепа на искане да бъде сезиран Европейският съд с жалба за неправомерно бездействие на Европейската комисия.

Причината за това е неизпълненото от нея задължение да приеме делегиран акт, с който временно да спре освобождаването от изискване за виза за гражданите на САЩ, тъй като не е премахнато изискването за виза по отношение на всички граждани на държави членки, засягайки гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Евродепутатът Илхан Кючюк изтъкна, че визовата реципрочност, която е в основата на визовата политика на ЕС, означава, че към всички граждани на ЕС, пътуващи за трета държава, следва да се прилагат същите условия като тези, спрямо гражданите на въпросната страна при пътуването им за ЕС.

В случвай на нарушение на този принцип е установена процедура с точно определени срокове и действия, които трябва да бъдат предприети - включително дори суспендиране на освобождаването от визови изисквания.  

„В този процес задълженията и правомощията на Европейската комисия, парламент и съвет са ясно регламентирани. Комисията има точно и безусловно задължение да приеме делегиран акт за суспендиране на визовата реципрочност при настъпването на едно единствено условие - да продължават да съществуват изисквания за визи спрямо европейски граждани в рамките на 24 месеца от уведомлението за това нарушение.

В случая със САЩ това условие беше изпълнено на 12 април 2016 г. и оттогава Европейският парламент нееднократно е припомнял на Комисията за този ангажимент.“, коментира българският евродепутат.

Кючюк е категоричен, че с бездействието си, Европейската комисия, като „пазител на договорите“ подкопава доверието към институциите. Това е опасен сигнал, от една страна вътрешнополитически, за толериране и различно третиране на гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватска спрямо например тези на Унгария, Литва или Португалия.

От друга страна, геополитически - Европа по-скоро би се държала като политическо джудже на световната сцена, когато е дипломатически неудобно, отколкото да бъде истински обединена.

„Отчитам дипломатическата чувствителност, както и необходимостта от намирането на правилните средства за постигане на оптимални резултати във взаимоотношенията със САЩ, но считам, че е крайно време Комисията да изпълни ангажиментите си и да покаже, че различното третиране на европейски граждани е недопустимо.

Именно затова, в комисията по правни въпроси гласувахме с решително мнозинство за оспорване на бездействието на Европейската комисия в защита на правата и интересите на всички европейски граждани.“, подчерта Кючюк. 

Предстои в срок до 4 март Европейският парламент, представляван от своя председател - Давид Сасоли да сезира Европейския съд за нарушението.