По време на дебатите днес в Европейския парламент, евродепутатът Илхан Кючюк се обяви в подкрепа на френското ротационно председателство, което започна на 1 януари 2022г. По думите му това е ключова възможност за Европа, защото в кризи настоящите Европа има нужда от единство, повече от всякога.

Възстановяване, сила, принадлежност – мотото на френското председателство, което описва днешната Европа, изправена пред здравната криза, възхода на агресивни чужди сили и климатичните промени. Европа разчита на единство, за да преодолее тези тежки времена и всички ние имаме нужда от по-ефективен Съюз.“, категоричен бе Кючюк.

Евродепутатът открои три приоритета, които според него са ключови за 6-месечното председателство на Франция.

„Първо - изграждането на истински европейски суверенитет и стратегическа автономия. На второ място е ангажиментът към Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

Ангажирането със Западните Балкани е най-добрата инвестиция в сигурността, ценностите и европейските интереси.

Тези страни са историческа и географска част от ЕС и заслужават да бъдат част от днешния Съюз. И на трето място е Конференцията за бъдещето на Европа – това не е упражнение по слушане, това е проект, който може да зададе посоката за развитие и обновяване на ЕС. “, заяви съпредседателят на АЛДЕ пред депутатите в ЕП.

Дебатите на членовете на Парламента стартираха след като президентът на Франция Еманюел Макрон представи пред тях приоритетите на ротационното председателство на Франция.

Само преди месец френският държавен глава оповести мотото на председателството "Възстановяване, сила и принадлежност", с което  подчерта какъв трябва да бъде европейският отговор за справяне с предизвикателствата, задаващи се пред Съюза.

По думите му в приоритетите на председателството влизат реформа на Шенгенското пространство, опит за разрешаване на двустранния въпрос между България и Северна Македония, достойна за всички европейци минимална работна заплата и мерки, свързани с климатичните промени, както и създаването на единен европейски пазар.

В своето изказване Макрон подчерта също важността на професионално равенство между мъжете и жените и борбата с дискриминацията.

„Френското председателство ще бъде председателство на насърчаването на нашите ценности. Краят на правовата държава би значело произвол, както и връщане към авторитарен режим.

Ние искам е да укрепим нашите европейски ценности. Време е да открием дебата, за да може Европа да стане демократична, културна и образователна велика сила, която се гордее със самата себе си. Можем да го постигнем, защото имаме средствата и волята, за да го направим.“, заяви Макрон пред депутатите.

Френският президент отбеляза постигнатия напредък в областта на отбраната, както и нуждата от технологичен суверенитет. По думите на държавния глава пандемията ясно показа, че суверенитета на ЕС не са празни приказки и Съюза успя да докаже това с ваксинационния си план.

В подкрепа на френското председателство се обяви и Стефан Сежурне, председател на „Обнови Европа“. По думите му неговата политическата група ще подкрепя френското председателство в името на по-справедлива търговия и достойна минимална работна заплата за всеки европеец. Сежурне предложи две инициативи за европейците:

„Искаме френското председателство да е повод за пакт „Симон Вейл“ в подкрепа на равенството между половете и Европа на младежта.

Искаме да има платформа за европейските млади хора за работа, стаж и обучение. Ще се борим за бъдещето и за това да ускорим европейския график. Ще бъдем винаги насреща – искаме зелена, свободна Европа, горда и суверенна.“, завърши Сежурне.