Илхан Кючюк е на двудневно посещение в Скопие, където проведе редица работни срещи, сред които и с премиера Зоран Заев.

Двамата лидери почетоха паметта на жертвите в двата инцидента – в с. Рояк и на АМ „Струма“, при които загинаха български и северномакедонски граждани.

„Днес повече от всякога имаме нужда от сближаване на двата ни народа. Трагедиите ни показаха всъщност колко сме близки. И в добро, и в лошо нашите народи са заедно.


Сега е момента да покажем съпричастност и моята политическа партия ДПС силно вярва в успеха на нашите добросъседски отношения, защото имаме какво да дадем едни на други.

Не бива да губим от поглед голямата картина. Европейската перспективата на Северна Македония не се поставя под въпрос. Точно обратното.

Сега е времето, когато изборите и в двете страни отминаха, да останем фокусирани и да подкрепим всички усилия за преодоляване на различията. Диалогът Скопие – София е без алтернатива и трябва да се възстанови, за да намерим взаимно приемливо споразумение по нерешените двустранни въпроси.“, заяви Кючюк по време на срещата със Заев.

В същото време, постоянният докладчик за Северна Македония изрази надежда, че трудната политическа ситуация в страната няма да възпрепятства изпълнението на европейските реформи.

Страната трябва да продължи с реформите, защото всяка стъпка напред в прилагането на реформи е стъпка по-близо до членство в ЕС.

Това е в интерес на гражданите и единственият начин да се създаде по-безопасна, по-просперираща и демократична страна и да се предотврати изтичането на мозъци на млади хора.

От своя страна Заев приветства силния ангажимент на ДПС към случилото се и изрази благодарност за продължаващата подкрепа от българска страна. По думите му тези тежки моменти са послужили за урок на политиците, а и народа, за повече смиреност и доверие в добрите намерения на отсрещната страна.

По време на визитата в Северна Македония Илхан Кючюк се срещна още с министъра на външните работи Буяр Османи, председателя на парламента Талат Джафери, лидера на албанската партия „Дуи“, Али Ахмети и лидера на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.