„Искаме да разгърнем своята програма, която се основава на двата приоритета на Европа - зелената икономика, зелената сделката. И, разбира се, на дигитализацията. Това са две големи теми, които движат и световната общност, и европейската. Бихме желали да представим през тях как можем да имаме икономически растеж, който да е 5, 6 , 7 процента и така да можем да достигнем след 15-20 години средноевропейското равнище на доходите.“

Това каза съпредседателят на АЛДЕ и евродепутат на ДПС Илхан Кючюк в „Седмицата“ по Дарик радио.

Той каза още, че Движението ще постави и още една тема - за ролята на президента в една парламентарна република.

„Радев, бидейки авторитарен господар на правителството и на президентската институция, показа особено през последните няколко месеца, че не вижда смисъла на президентската институция по начина, по който я вижда Конституцията“, заяви Кючюк.

Той припомни, че навремето двама президенти  - Петър Стоянов и Георги Първанов са изпълнили със съдържание Конституцията, за да бъдат обществените модератори, от които обществото имаше нужда в тежките моменти.

„Какво направи Радев – показа юмрук. В състояние на тежка конфронтация и кризи, на нас не ни е нужно противопоставянето, на нас ни е нужен широкия обществен консенсус, а президентската институцията трябва да зададе параметрите на този консенсус“, категоричен е евродепутатът.

„Аз смятам, че голяма част от проблемите в българската действителност, се създадоха и задълбочиха заради това, че българският президент не разбираше своето място и значение. Създадоха се червени линии. Къде го има това по света?“, добави представителят на ДПС.

По повод кандидатурата на проф. Анастас Герджиков той заяви, че следи изявите му, познава го като учен и човек с ясни обществени позиции.

„Намирам тази кандидатура като такава, която може да донесе стабилитет на страната“, заяви той, като подчерта, че това е личното му мнение.

„След влизането ни в ЕС и НАТО ние нямаме големи теми, по които да се обединим и да вървим и това е голямата ни болка. Днес имаме план за възстановяване и устойчивост, стотици анализатори, политолози, икономисти, финансисти казват какво трябва да се случи, и въпреки това ние нямаме нищо.

Голяма част от държавите в ЕС знаят как трябва да изглежда тяхната енергетика, как трябва да функционират икономическите и социалните системи в бъдеще, знаят какво здравеопазване и образование трябва да имат за децата им. Знаят какъв е плана им.

А какъв е планът за България – политическо говорене и тежко противопоставяне. И това къде ни отвежда – стоим като най-бедната страна в ЕС, най-социално изключената, най-политически изключената. Ние вредим сами на себе си“, категоричен е съпредседателят на АЛДЕ.

По повод нападките срещу Делян Пеевски, Кючюк беше лаконичен, но конкретен: „Ние бяхме много ясни, няма да ревизираме подкрепата си  – когато говорим за Пеевски, ние искаме факти.“