Ние твърдим с основание, че санкциите, които бяха наложени по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски и съществуващият български „черен списък“, са напълно несъстоятелни, заяви Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и съпредседател на АЛДЕ.

„На първо място това излезе от редицата писмени отговори на българското правителство, в които се казва, че Делян Пеевски не се е занимавал с паспорти, не е купувал и не е продавал българско гражданство“, обясни Кючюк в сутрешния блок на bTV.

„Второто нелепо обвинение беше, че Делян Пеевски по време на своята политическа кариера като народен представител от ДПС, се е занимавал с политическа подкрепа. По дефиниция политическите сили оказват политическа подкрепа“, добави евродепутатът.  

Другото ни съмнение идва от това, че близки хора от кръга „Капитал“ няколко дни преди официалното оповестяване на санкциите, каза, че очакват благи вести от САЩ, посочи Илхан Кючюк.   

Според него кръгът „Капитал“ е много влиятелен през три инструмента. „Огромен кръг от български медии препечатват техни политически тези, като на базата на това създават паралелна реалност.  През годините овладяха и неправителствените организации и представят борбата за права и свободи и демократични ценности като техни тези. Те не участват на избори, но имат своите министри. Бойко Борисов каза, че в първия си кабинет е имал шестима министри от този кръг“, обясни евродепутатът от ДПС.

„САЩ са наш стратегически партньор, ДПС е платило висока цена още от времето на комунизма, д-р Ахмед Доган е получил огромно признание от Департамента на САЩ, че е стабилизиращ фактор не само в българския политически живот, но и на Балканите“, добави той.

За предстоящите президентски избори Румен Радев няма да получи подкрепа от ДПС, категоричен беше Илхан Кючюк.  „Ние дадохме нашата подкрепа той да стане президент преди 5 години, сега ще направим всички политически усилия в рамките на възможностите на ДПС, той да не бъде наш кандидат и имаме нашите аргументи.  Той не е обединител на нацията, провали се в усилието да събере социалния капитал на страната. Оказа се, че президентът има ключова роля в кризисни ситуации, но не отговори на нашите очаквания“, посочи съпредседателят на АЛДЕ.

Според Кючюк алтернативата е надпартийна политическа фигура, обединител, лице, което разбира проблемите на българското общество. Според него това, че имаме политическа криза, до голяма степен се дължи на Румен Радев.

„Много е трудно да кажа кого ще подкрепи ДПС, без да сме видели всички кандидати за президент“, заяви Кючюк, но не отхвърли възможността да подкрепят ГЕРБ.