САЩ са партньор на България и на ЕС – най-важният и най-големият. Нашите политически партньори са били подлъгани от Иво Прокопиев и кръга „Капитал”. Това заяви в предаването „Офанзива”  евродепутатът от ДПС и съпрезидент на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, коментирайки санкциите по списъка "Магнитски".

"Възможностите на този кръг са огромни. Този кръг е характерен с 3 неща: медии, които са концентрирани в техните ръце, неправителствени организации. Другата характерна особеност на лицата, които са в този кръг, е неучастието им в изборите. Заедно с това обаче прякото им участие в изпълнителната власт. За справка – изказване на премиера Бойко Борисов, който каза, че в първото правителство е имал поне шестима министри от този кръг”, заяви той.

Той борави с политически, медийни инструменти и НПО-та.

"Всички въпроси, които се задават от българска страна, дават категоричния отговор, че г-н Пеевски не е замесен в конкретния корупционен случай. Нелепо изглежда тезата, че г-н Пеевски се занимава с продажба на паспорти", заяви още той. 

По думите му има основания България да не налага наказания по случая. "Прилагането на закона "Магнитски" трябва да има основания", смята той.

"Второто нещо, което ни навежда на мисълта, че има намеса, а тази намеса е основно от  България, е изявлението на важен представител от този кръг, който непосредствено преди обявяването на самите санкции, каза, че очаква благи вести от САЩ. Това беше Илиян Василев", каза още Кючюк.

Според него черният списък по закона "Магнитски" е незаконен.

"Всички страни от региона трябва да са част от ЕС и България да ги подкрепи, това ще донесе сигурност", убеден е евродепутатът.

Евродепутатът каза още, че президентът Румен Радев се е провалил в това да бъде обединител на нацията. "С всичките свои усилия той създава политическа нестабилност в страната. Една голяма част от вината да отиваме пак на избори е в него", подчерта той. И добави, че ДПС е дала скромния си принос той да бъде избран за държавен глава. 

По отношение на новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев Кючюк заяви, че имиджът на двамата е бил много добре излъскан "от кръга, за когото говорим".