Временните резултати от гласуването на американците малко след края на вота показва, че кандидатът на демократите Джо Байдън има 223 електорални гласа срещу 212 за Доналд Тръмп. За победа на един от двамата кандидати са му нужни 270 гласа.

Междувременно „Фокс нюз“ съобщи, че  Тръмп е записал победа в Охайо, който е един от най-важните се колебаещи щати. Прогнозата е на телевизия „Фокс нюз“.

Охайо се смята за много показателен за избирателните нагласи в САЩ и победителят в този щат обикновено печели и президентските избори.

Преброяването на гласовете още не е приключило. Според екзитполове Тръмп получава 53,4 процента от гласовете, а Байдън – 45,2.
Според телевизията, цитирана от bgvoice.bg. Тръмп печели също така в Тексас и Флорида – два щата от ключово значение за неговото преизбиране.

Президентът обаче губи от съперника си Джо Байдън в Аризона, където победи на изборите през 2016 г. Кандидатът на Демократическата партия постига победа и в Хавай.

Преди минути АП предаде, че Тръмп печели Флорида, Айова и Тексас. В 09:00 часа българско време всички избирателни секции са затворени, след като и вотът на Алеутските острови, намиращи се в Аляска, приключи.

Минути след приключването на гласуването американски телевизии излъчиха информации, че Тръмп печели и в Небраска. Там той получава четири от петте електорални гласа, тъй като това е един от двата щата, в който не действа системата "всичко за победителя". 

Доналд Тръмп пък направи изявление в профила си в "Туитър", който е основна негова трибуна. Там той разкри, че се опитват демократите се опитват да откраднат изборите, но той няма да го допусне и разкри каква "шашма" се опитват да направят.

Джо Байдън също даде изявление преди минути. Ето какво каза той:

„Вашето търпение заслужава благодарност. Чувствам се добре от представянето си в момента. Не е това, което очаквахме, но въпреки това се чувствам добре“, увери Байдън от сцената, а до него бе съпругата му.

БЛИЦ припомня, че тези избори ще останат като исторически, след като се счупи повече от вековен рекорд за избирателна активност. За първи път от началото на 20 век се наблюдава толкова висока избирателна активност. 

На тези избори е регистрирана най-високата избирателна активност за повече от век и заради това броенето в някои щати няма да приключи в изборната нощ. Общо 230 милиона американци имат право да изберат, който да ръководи Съединените щати в следващите четири години.

БЛИЦ припомня, че човекът, който достигне пръв цифрата от 270 ще бъде новият президент на САЩ. 

Все още е рано да се вдигат знамена и да се правят партита, коментират анализатори. Всичко ще се реши в последния момент. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!