Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заплаши, че ще предприеме съдебни действия във връзка с риболовния скандал с Париж и предупреди Европейския съюз (ЕС) да не застава на страната на Франция.
 
Това стана, след като министър-председателят предупреди президента Еманюел Макрон, че има "по-голяма риба за пържене" по време на срещата на върха на Г-20 в Рим.

В интервю за Sky News Джонсън заяви, че ако споразумението бъде нарушено, „тогава, разбира се, ще направим всичко необходимо, за да защитим британските интереси“.

По време на интервюта в Рим премиерът на Великобритания остави вратата отворена за намиране на решение с Макрон, който описа Обединеното кралство като „много желаещо да работи с нашите приятели и партньори“.

Джонсън и Макрон демонстрираха приятелски чувства, поздравявайки се с юмрук в италианската столица. 



Малко преди това обаче Джонсън сащиса всички на срещата на Г-20 преструвайки се, че тръгва към Макрон, за да го удари.

  

Попитан дали смята френското поведение за неприемливо, Джонсън каза пред Би Би Си, че приоритетът за Обединеното кралство и Франция е постигането на напредък в справянето с изменението на климата в преговорите на срещата на върха на Г-20 и на COP26 в Глазгоу.

След като на десетки френски лодки бяха отказани лицензи за риболов след Брекзит във водите на Обединеното кралство и Джърси, Франция заплаши да блокира пристанища за британски кораби. Но Джонсън каза, че нещата, които обединяват Обединеното кралство и Франция, са много по-важни от това, което ги разделя.

На въпрос на The i за повторна среща с френския лидер, Джонсън каза: „Този път става въпрос за риба, не за колбаси, не знам дали това е подобрение. Всъщност има по-големи риби за пържене, всички го знаят. Притеснявам ли се от това? Отговорът е не", заяви той.

Очаква се Макрон и Джонсън да имат неформална среща в рамките на срещата на върха на Г-20 в Рим в неделя.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!