Британски траулер е бил задържан от Франция на фона на ескалиращия конфликт за риболовните права след Брекзит. Френският министър за морска политика Аник Жирардин заяви, че един траулер е задържан, а на друг е отправено устно предупреждение по време на проверки край бреговете на Хавър през нощта, съобщава БНР.

Тя допълни че корабът е бил задържан, защото не се е съобразил с отправеното предупреждение да не лови риба във френски води, тъй като не разполага с необходимия лиценз за това.

В сряда британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост заяви, че френската заплаха да блокира британските риболовни кораби от достъп до френските пристанища е „голямо разочарование“.

Според Лондон действията на Франция са нарушение на международните закони и на търговските споразумения.


Франция отправи заплаха към Великобритания заради спор

Франция бе разгневена от решението на Великобритания и остров Джърси миналия месец да не издадат лиценз за риболов на повече от 10 френски кораба, което Париж смята за нарушение на споразумението за Брекзит.

Снощи френските власти издадоха ултиматум, че от следващия вторник започват да налагат мерки, които включват забрана на британски риболовни съдове да влизат във френски пристанища, засилване на граничните и санитарните проверки на британски стоки и засилване на проверките на товарните камиони към и от Острова.