На национален съвет във вторник ПП ще вземат решение дали ще подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС и премиер Мария Габриел. В началото на седмицата ще заседава и ръководството на ДСБ, съобщава БНТ.

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ПП и ДБ да преспят и да помислят, днес съпредседателят на ПП Кирил Петков свика ръководните органи на партията в търсене на вариант за подкрепа на кабинет с премиер Мария Габриел. От "Демократична България" "Зелените" съобщиха, че днес коалиционна среща не е имало. По-вероятно е такава да се проведе в началото на седмицата.

Ще смекчи ли позицията си ПП-ДБ след вчерашните разговори с Мария Габриел? Отговор първо трябва да дадат ръководните органи на партиите, а след това и на коалицията.

"По-скоро си мисля, че няма да подкрепим първия мандат, но не залоствам вратата, докато не извървя пътя с всичките - изпълнителния съвет, национален съвет, коалиционен съвет, защото трябва да мислим - голяма е отговорността. Идеята ГЕРБ, БСП, ДПС за следващите 4 години мен лично ме ужасява.

Кирил Петков свиква спешна среща, иде шокиращ обрат заради Мария Габриел

Реших преди да залостим вратата и да кажем-твърдо "Не" 100%, извиквам тези хора, защото знам, че когато 64 човека мислят заедно, винаги е по-умно отколкото 6 човека. Искам да ги събера и да им кажа - дайте да мислим нещо да измислим, което да е различно от "тройна коалиция" - БСП, ДПС, ГЕРБ", заяви Кирил Петков.

Решението да се търси вариант за подкрепа на кабинет "Мария Габриел" Петков обясни с добрите впечатления от вчерашните консултации с еврокомисарката и допирните точки по няколко основни теми.

"Г-жа Габриел каза ясно - ние ще подкрепяме амунициите за Украйна. Тя подкрепя да няма насилие срещу жените и даже Истанбулската конвенция, в която няма никакви джендъри, а точно срещу насилието над жените", каза още Петков.

Затова е важно този тип дискусии да са отворени и открити, защото се разбира не само някакви договорки, а кои са хората и зад какво стоят, когато се взимат тези решения", добави той.

Йордан Терзийски от ПП потвърди, че днес е имало разговори в партията, но бе лаконичен.

"Ние няма да подкрепим първи мандат. Разбира се, в контекста на променящите се динамични събития ние ще направим Национален съвет. Знаете, органът, който при нас решава тези неща, е Национален съвет и такова заседание ще има във вторник. За момента ние коментираме ситуацията, но аз лично не смятам, че има основание, че тази позиция ще бъде променена", заяви Йордан Терзийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук