Разговорите, която ще проведем с „Има такъв народ” (ИТН) в петък, са следствие от това, че на заседанието в четвъртък Националният съвет (НС) на БСП подкрепи нашите усилия. Но в политическата декларация на ИТН забелязваме, че има няколко пункта от нашата предизборна програма, на които много държим, но те липсват там. Това заяви пред bTV зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова.
 
„Много е тежко да се срещнат програмите на 4 политически субекта и няма как да бъде отразено всичко. За тези, за които считаме, че трябва да проведем втори разговор, са много важни. Те са предимно в средното образование. Там проблемите са много сериозни.

Нямаме почти никакъв разнобой за социалните политики, по темата правосъдие и правосъдна реформа. Имаме 90% съвпадение, но имаме и някои забележки, които искаме да уточним”, каза още тя.

„С номинирания от ИТН за премиер г-н Николов коментирахме темата „Образование”. Не мога да кажа дали е готов за премиер. Екипът на ИТН, с който преговаряхме на тема „Образование”, ни направи добро впечатление”, коментира още Анастасова.

На въпрос ще подкрепи ли БСП кабинета на ИТН, зам.-председателят на столетницата заяви: „Ако уточним тези неща, означава, че ще отчетем пред НС какво сме постигнали. НС няма да се събира повече присъствено. Решението ще бъде взето на подпис, след като отчетем какво сме свършили.

Не настояваме за писмено споразумение, в решението на НС не фигурира писмено споразумение. Бихме искали да е така. Оценяваме, че ако има такова между нас, трябва да има и между другите субекти”, посочи Анастасова.

„Ако няма правителство на ИТН, шансът да има правителство е минимален. Това означава, че страната отива към нови предсрочни избори.

В отговор на въпрос защо ако президентът връчи на тях третия мандат, БСП ще предложи служебния кабинет да стане редовен, Анастасова заяви, че правителството на Стефан Янев има висок рейтинг.

„За малкото време, в което то работи, задвижи нещата напред по много от въпросите, които сме поставяли и показа, че когато ома добра воля, нещата могат да се случат.

Не можем да представим чисто партиен кабинет с 36 депутати”, каза още тя.  

„Относно влизането в еврозоната също сме на едно мнение с ИТН. За нас трябва да има широк обществен дебат по темата. Също така трябва да има и шоково вдигане на доходите на хората преди приемането на еврото.

Не искам да коментирам имената в правителството на ИТН. Те са тяхно решение. По-важно е политиките, които ще изпълняват тези министри. Аз наистина вярвам, че от ИТН се опитват да върнат парламентаризма, който беше игнориран през последните 4 години от ГЕРБ", добави тя. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ