БСП трябва да реши окончателно дали ще приеме да подкрепи правителството на "Има такъв народ" (ИТН) без подписано споразумение за управление. От партията на Слави Трифонов отказват каквито и да е официални документи, настояват другите партии да гласуват техния състав на кабинет безвъзмездно.

"Вчера решихме да продължим разговорите с "Има такъв народ" по политическата декларация с приоритетите за бъдещото правителство. Днес разговаряхме с колегите. Казахме им, че искаме да направим някои корекции, да направим допълнителни предложения за неща, за които сме говорили, но ги няма в декларацията и обратно - такива, за които не сме говорили, но съществуват.

Уточнихме, че утре в 10.00 ч. работните експертни групи на двете партии се събират, за да работим по политическата декларация. Разговорите продължават. Изпълняваме решението на Националния съвет", обобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред медиите в парламента.

От думите й стана ясно, че БСП има изисквания спрямо някои приоритети, изброени от Филип Станев от парламентарната трибуна. Освен това не всички политики са били обсъдени.

По повод това, че ИТН не искат да подписват споразумение, Нинова отново каза, че социалистите държат на това.

„Продължават разговорите как точно да оформим това съгласие за подкрепа“, обяви още лидерът на „червените“.

По-рано в свой фейсбук пост Нинова обяви:

"След 4 години битки приеха предложението ни против лобистките текстове. Най-накрая започва да се случва нещо разумно. Преди две години заявих от трибуната на парламента, че ГЕРБ залагат корупцията в законите и така я правят ненаказуема.

Това ставаше с лобистки предложения от отделни депутати между първо и второ четене на закона тихомълком. Борихме се срещу това задкулисие 4 години. Най-накрая днес народните представители подкрепиха предложението ни това вече да не е възможно. Дано това да е добро начало на промяна на досегашния корупционен модел".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!