"ИТН, освен, че се държат нахално, това правителство, което са предложили, е „върхът на сладоледа”. Това заявил Румен Овчаров пред пленума на БСП.

„В него няма нито един професионалист в която и да сфера, няма нито един експерт, в него няма нито един управленец. Това е доказателство, че преди повече от 130 години Иречек е бил прав, че в България всеки е готов за министър, без да има идея какво и как се прави”, аргументирал се Овчаров.

Според него на ИТН трябва да им се обясни, че властта върви с отговорността; че пълната власт означава пълна отговорност.

„Тези не си правят сметката какво ще им се случи точно след няколко месеца с 60 депутата. БСП до момента стои добре в тези преговори, защото не се борим за министерски кресла, а за политики”, подчертал той.

Овчаров коментира и твърденията за връзки на правителството с ГЕРБ и ДПС. Той заяви, че вариантът да има гаранция, че ДПС и ГЕРБ нямат влияние в това правителство, е да се избере председател на ВКС извън влиянието на тези две партии и това да бъде записано в декларацията на ИТН.

Според Овчаров позитивният резултат от преговорите между БСП и ИТН не е отразен по никакъв начин в декларацията на ИТН, която беше прочетена днес от парламентарната трибуна и раздадена на членовете на пленума. Там не само, че ги няма тези договорености, които ние уж сме постигнали с тях, но има и драстично разминаване с това, което според нас трябва да се случи", подчерта Румен Овчаров.