Политически и граждански организации поискаха оставката на лидера на „Воля” Веселин Марешки като зам.-председател на Народното събрание заради хомофобски език. Скандалът с Марешки се разрази след визитата при папата, където той беше част от делегацията. Това разгневи много политици и общественици. Тяхното възмущение пък ядоса лидера на „Воля”, съобщава bTV.

Думите провокираха партия „Да, България” официално да поиска оставката му. Те определиха изявлението му като „изключително дискриминационното и разпалващо омраза”.От парламентарната трибуна той обяви, че политиците освен икономическия конфликт на интереси трябва да декларират и „хомосексуалните си зависимости”.

Самият Марешки обаче няма никакво намерение да си подава оставката.

„Няма никакъв шанс, защото за мен са гласували хора, които ме подкрепят, а във връзка с това изказване ме подкрепят още повече”, твърди бизнесменът, който за първи мандат е в парламента. 

Управляващите бяха уклончиви. „Би трябвало да се декларират всички обстоятелства, които биха могли да доведат до зависимост, но трябва да се уважава и прага на интимността”, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Все пак Народното събрание трябва да дава пример за подражание, а не да е на нивото на надписи в обществена тоалетна”,смята депутатът от БСП Александър Симов.

След поисканата оставка на председателя на парламента Димитър Главчев на дневен ред е и искането за оставка на Марешки. А много организации вече поискаха и официално извинение.