Ако ГЕРБ реши да включи ДПС в управляващата коалиция, това би означавало, че групата на Обединени патриоти (ОП) автоматично ще се превърне в опозиция. Това заяви категорично депутатът от ВМРО Искрен Веселинов в студиото на “Беновска пита“ по Канал 3.

“Дори най-повърхностният опит за включване на ДПС в управлението, би означавало изключването на Обединени патриоти от него“, заяви Веселинов.

Извънредното положение сближи позициите по редица въпроси между управляващото мнозинство и опозиционната партия на Движението за права и свободи, като една от допирните точки се оказа предложението за намаляване на ДДС в туризма на 9%. Депутатът от групата на ОП сподели, че една от причините за това сближаване е, че мнозина искат изсветляване на този сектор.

“Единственият бизнес, който беше административно спрян за два месеца, е именно туризма“, продължава Искрен Веселинов. “Това е основният мотив, за да търсим реванш, ако ми позволите този израз“.

Фискът събира около 150 млн. лв. годишно от ДДС в туризма, според народният представител. За да разберем какви ще са щетите през изминалите два месеца, можем да разделим тази сума на 12, обясни още той.

Веселинов изрази благодарност на ангажираните в сектора, тъй като едва след тяхната активна намеса в дебатите, идеята за намаляване на ДДС спечели по-голяма подкрепа в парламента.