ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промените в Закона за ДДС. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Предложенията в него бяха обсъдени и утвърдени от коалиционните партньори тази седмица.

Законопроектът предвижда данъчна ставка от 9 % за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително и предоставянето на ваканционно настаняване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

Тази ставка се предлага и за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или двете, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, и детски книги.

9 % ставка ще важи и за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна. Тази ставка няма да се прилага за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на алкохолни напитки.

Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. Тези ваучери ще важат за хората, които осъществяват пряко дейности, свързани с борба с коронавируса.

В проекта на закон се уточнява, че тези хора са лекари и медицински специалисти в лечебните заведения, служители в РЗИ, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести, Министерството на вътрешните работи, Агенцията за социално подпомагане и Националното толуправление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!