Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на Европейския съюз (ЕС). Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на церемонията, с която официално беше отбелязано приемането ни в единното пространство по въздух и вода.

"Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи", подчерта Денков.

 

 

"Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков. 

 

Присъединяването на страната ни бе отбелязано със символично отваряне на границата. Заедно с премиера в тържествената церемония ще участват и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, министрите в оставка на вътрешните работи Калин Стоянов и на транспорта и съобщенията в Георги Гвоздейков. 

 

 

 

Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

"Шенген е сътрудничество между държави-членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Габриел.

България постига дългогодишната си цел да стане пълноправен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие преговори. Първоначално отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници. Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

 

След церемонията пък вицепремиерът Мария Габриел реши да увековечи момента и със селфи. Тя се щракна с вътрешния министър Калин Стоян и министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук