Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се срещна с представители на партия „Има такъв народ“ (ИТН), за да обсъдят съставянето на редовен кабинет.

„Тази среща е послание за отговорност към България и българските граждани“, започна тя.

„Искам да направим такъв диалог, от който да доведе до работещо правителство. Да очертаем водещите за България и българите теми“, подчерта тя.

„Визията ми за стратегия за България трябва да изпълва със съдържание три думи – амбиция, че можем да направим работещо правителство, че решенията не се спускат отгоре, авторитет и ангажимент“ .

Тя изброи какви ще бъдат приоритетите на правителство, ръководено от нея, като подчерта, че те са само рамка и съвсем естествено, след като те се предлагат на евентуални партньори, те подлежат на обсъждане.

Сред приоритетите, които Габриел изтъкна, са съдебна реформа, справяне с инфлацията, приемане в Шенген и еврозоната, преодоляването на двугодишното закъснение по европейските програми, сигурността на българските граждани, инвестиции и иновации, ефективна здравна политика и т.н.

От страна на ИТН на срещата се явиха Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Филип Станев. Думата взе Тошко Йорданов.

„До известна степен ние одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате тези срещи. Надявам се като водеща политическа сила и водеща такива преговори да осъзнавате, че трябва да има диалог и силово налагане от вашата партия няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо това", предупреди той. 

"Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт, когато именно заради подобен подход и взимане на грешни решения и невслушване в партньорите, ние свалихме това правителство, което стана вредно. Т.е. ние бихме могли да водим диалог, да стигнем до общи цели, но въпросът е в детайлите и в акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разинавания и те трябва да бъдат изчистени в разговори на експертно ниво“, заяви той.

Хубаво е да има съдебна реформа", посочи той и припомни, че протестиращите преди две години са настоявали за такава. "Това е искане на много хора, да си припомним колко много народ хора по паветата тогава, включително и ние. Замяната на един човек не е реформа", подчерта той. 

"За КОНПИ също има нужда от промяна, но трябва да е много внимателно. Аз мога да ви заявя, че ние ще бъдем изключително стриктни за това да не се превърне в поредната бухалка новореформираното КОНПИ, каквото беше опитано да бъде направено от Асен Василев и Кирил Петков. Така че законът, който те предлагат, ние сме твърдо против. Ние си имаме собствено предложение за закон, надявам се вие да сте по-разумни и да ги обсъдим и да не превърнем поредния репресивен орган в бухалка, които да са те", изтъкна Йорданов.

"Предполагам, че това е начало на разговори. След това знаете, че е много важно кои хора ще изпълняват до тези приоритети. Можем да стигнем до съгласие само при ясно очертани приоритети и конкретни мерки, включително със срокове", обясни той.

"В момента сте един кандидат за премиер без подкрепа. За да я получите от парламента, трябва да се търси съгласие между повече политически партии", завърши той. 

Разговорите между формациите продължават без присъствието на журналисти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук