Нас никой не ни търси за разговори. До колкото разбирам при преговорите преговарят постаналите три парламентарни групи. Звънят персонално на депутати от ИТН, като народни рпедставители. Смятам, че е обидно, когато се обръщат към останалите парламентарни групи и да ги канят, а към нас като към отделни народни представители. Ние сме в процедура, в която президентът връчва мандати на парламентарни групи и не е сериозно да се търсят отделни народни представители. 

Това заяви Ива Митева от ИТН в ефира на bTV. 

По принцип незаивисими народни представители няма, това са представители нечленуващи в парламентарни групи, подчерта тя. 

Натискът, лъжата се превърна в нормално нещо, за разлика от говоренето на истината, последователността на действията, спазването на законите и институциите са признаци на анормалност, каза още Митева.

Тя потвърди, че от Продължаваме промяната звънят персонално на всички депутати от ИТН, за което вчера съобщи Слави Трифонов. 

"На мен ми звъняха онзи ден. Звъни лично премиерът в оставка Кирил Петков. Вдигнах му, разговарях с него. Не искам да навлизам в тези разговори, иска да се видим, да поговроим, да ни обяснят някои неща.

Постът на Слави е точно реакция на тези звънения. Разбрах, че на колеги, които са се обаждали, са се опитвали да  кажат, че Слави е непочтен. Хвърляне на обиди в пространството не е добре. Нека да извадят доказателствата, фактите и да ги сложат на масата. И ние чуваме много неша, но не ги казваме в пространството", разкри тя.  

"Казват, че трябва да се направи нещо, да вярваме, че те са промяната, че са искани с поведението си и ние не сме на страната на истината. Аз не го вярвам. Грозно е, непочтено е по този начин да се пристискат народни представители. Чух, че се използват семействата им, търсят се факти, с които да се уязвят", продължи Митева. 

"Ако някой иска да разговаря с нас, ние сме отворени за разговори. Те искат да разговарят на групички, да търсял лагери , единоборства. Надявам се все още да сме единни", каза още депутатката от ИТН, разкривайки мръсната игран на Кирил и Асен. 

Митева коментира и отцепването на Виктория Василева.

"Не съм разговаряла с Василева. Това е право на личен избори. Всеки има прано на него, той е много труден. Изпитвам тъга и разочарование към много от  колегите, но твоа е тряхъно решение, за което трябва сила", каза тя. 

Коментирайки разпада на структурите на ИТН и отцепниците, Митева каза: "Може би трябваше да разговаряме помежду си, да се срещаме, да търсим допирни точки, но не съм вярвала, че има толкова много хроа с амбиции, че искат да се изявят. Когато човек иска да се покаже, той може да го направи дори сред многото. Така са решили, така са направили". 

При евентуални избори имаме право да дадем  втори шанс на ПП, но те не ни дават да им го дадем, подчерта Митева.

"Ние сме отворени към всички. Мисля, че сме много предвидим партньор. За на честната игра е на първо място. избирателната активност ще е много ниска. Смятам, че един следващ парламент ще е още по-фрагментиран и много по-труден за работа. Трябва да се направи всичко възможно, за да се сформира кабинет в този парламент - дали с първия мандат, дали с третия мандат. Не са основните проблеми на хората КОКОНПИ и съдебната власт. Има по-важни проблеми", каза още тя

"Ще отидем на разговори и ще ги изслушваме, ако получим покана. Трябва да започнем бавно да правим обединението в момента. Емоциите са много шумни. Трябва да отстъпи частното и да тръгнем към общото", каза Митева в отговор на въпрос какво ще правят ИТН, ако получат покана за разговори за съставянето на правителство.