Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева и кандидатите на „Има такъв народ“ от бургаската листа откриха предизборната шатра на партията при огромен интерес, пише "Флагман". 

Бургазлии показаха, че се интересуват от политическите събития в страната ни и дойдоха да зададат конкретните си въпроси към хората, в които много от българите в момента са вперили поглед с надежда за промяна.

„Смятам, че бургаската листа ще вдигне и подобри резултата си на тези избори. Виждам, че има надежда в хората. Виждам, че оценяват личностите като Ивайло Вълчев и Златомира Мострова, които бяха абсолютни рекордьори по лични префенреции на изборите през април. Това доказва, че всеки избирател търси личност, която да избере от листата и да гласува за нея.

Радвам се, че бургаската листа има толкова много преференции, попаднали сме на добрите личности. Повече такива трябва да влизат в политиката, искам повече млади хора да се престрашават да го правят, защото това е бъдещето.

На нашите срещи ние казваме, че не можем да знаем всичко, че искаме и сме при хората, за да чуем те какви проблеми имат. Те да ни ги поставят, а ние сме тези, които сме длъжни да предприемем всички действия, за да започнем да ги решаваме“, каза Ива Митева.

Тя отново подчерта, че не участва във вземането на политическите решения в партията. „Смятам, че трябва да направим всичко възможно да сформираме кабинет, но зависи какви ще са гласовете и каква ще е конфигурацията след вота.

Заявихме многократно с кои партии няма да правим кабинет (ГЕРБ, БСП, ДПС, б. а.), така че зависи какъв ще бъде резултатът на другите две – „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“. Силно се надявам нашият резултат да бъде много по-добър и да позволи да се състави кабинет“, каза още Ива Митева.

Като дългогодишен директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ в парламента тя подчерта, че има много важни закони, които трябва да се внесат. Ива Митева е експертът, съветвал Парламентарната правна комисия при писането на законопроекти.

„Наближава и есенната сесия на Народното събрание, започват данъчните и бюджетните закони, които са основни за парламента в този етап. На масата този път трябва да бъде поставен въпросът за преизчисляването на пенсиите и да се обсъди много сериозно. Въпросите за съдебната система трябва да се поставят на масата и да се обсъдят. Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство“, каза още Ива Митева.

Третата в листата на „Има такъв народ“ Златомира Мострова разясни, че предстоят редица предизборни срещи на кандидатите в Бургаска област. „Ще представим приоритетите си в различните сектори, ще чуем хората и ще заявим нашите позиции. Искаме нов разговор с гражданите. Нашето мото е „Време е за друго“ – време е за други политици, за друго говорене за политика, за друго отношение към нея и между гражданите и политиците“, каза Златомира Мострова.