С идващите избори на 11 юли се повдигат много въпроси около служебния кабинет и политическите партии. БЛИЦ се свърза с Тома Биков от ГЕРБ, за да разбере какви са приоритетите на политическата партия, възможностите за кабинет и каква оценка поставят на служебното правителство за работата им в последните месеци. 

- Г-н Биков, социологическите проучвания прогнозират много малка разлика между ГЕРБ и ИТН на изборите. Ако спечелите отново, какви са вариантите Ви за съставяне на кабинет? 
- Първо трябва да се видят крайните резултати. В момента всичко е хипотези. Това, което смятаме, е, че след тези избори не трябва да има служебно правителство и да се прекрати безконтрола на служебния кабинет. Надявам се, че партиите няма да постъпят така безотговорно и ще проявят повече смелост и отговорност, за да има управляващо правителство.
 
Ние и предният път, и сега имаме готовност, програма и остатъчно обществено доверие. Каквото и да се случва, важното е да има управление. Сегашната ситуация се харесва доста на определени партии най вече на президента Радев, който може да управлява без да отговаря пред когото и да е било.

- Какви ще бъдат приоритетите на ГЕРБ в следващото правителство? 
- Със сигурност неща, за които в момента няма как да се проведе нормален разговор заради замърсената среда от служебния кабинет, който участва в предизборна кампания.

Трябва да се заемем със здравеопазването, коронакриизата, която не е приключила, икономическите последствия от нея, социалните последствия, мигрантската криза, която сме позабравили.

Има много проблеми, но не на последно място е казусът със Северна Македония, където имахме консенсусна позиция, а сега трябва я препотвърдим.

В тази кампания се занимаваме с какви ли не глупости, които няма да имат никакво значение след 1 месец. 
 
- Основната цел на служебния кабинет е да организира честни и прозрачни избори. Ще имаме ли такива на 11 юли? Какви са предизвикателствата, които стоят пред служебното правителство в тази насока?
- Аз се надявам да имаме, но виждам, че енергията на служебния кабинет е да участва в кампанията, а не да отговаря за изборите. В момента единственият дебат е със служебното правителство, което всеки ден ни атакува и трябва да се обясняваме на хора, които не са се явявали и няма да се явят на избори.

Те провеждат кампанията на "Да, България" БСП и Мая Манолова. Всеки гражданин може да види до колко тясна е тази преценка. Въпреки всичко, ще се явим на изборите и ще ги спечелим. Дано Румен Радев разбере, че има хора, които ще гласуват за ГЕРБ и ще ни подкрепят. 
 
- Как ще коментирате чистките, които се правят от служебния министър Бойко Рашков? Има ли конкретна цел, която се крие зад тях? 
- Рашков лично за мен винаги е бил дълбоко компрометиран човек, свързан с най-мръсните интереси на прехода и това, което прави изобщо не ме учудва. Прави това, което винаги е правил. С разлика, че е на преклонна възраст и от време на време дава фира.

Няма никакво значение какви назначения и уволнения прави, но служебният кабинет се държи така все едно има доверието на българите и прави реформи с дълъг характер, които не са им работа.

- Как ще оцените работата на служебния кабинет?
- Изключително зле е това правителство. Правителство, което рискува да компрометира изборния процес и да вкара страната в дълбока фаза на разделение, да настрои обществото едни срещу други и това разделение да се превърне в хронична криза.

Имат потенциал в глупостта си да вкарат страната в конституционална криза.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ