Към момента ние стоим твърдо зад кандидатурата на г-н Каримански. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Има такъв народ" и зам.-председател на Народното събрание Ива Митева по повод казуса с двете кандидатури на управляващата коалиция за управител на Българската народна банка.

Припоняме, че за гуверньор на централната банка са предложени Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Помолена за коментар на информацията, че на коалиционния съвет в неделя премиерът Кирил Петков е предложил и двете номинации за шеф на БНБ да бъдат оттеглени и да се търси ново общо решение, Митева заяви:

"Това, което е казал премиерът, е изненадващо за мен, защото тази тема отдавна е в публичното пространство и до издигането на кандидатурата му срещу него не се чу нито една дума, включително и от коалиционните ни партньори".

"Към този момент стоим твърдо зад кандидатурата на Каримански. До издигането на неговата кандидатура не се чу и една дума против него, а след като го обявихме,  започнаха да търсят други кандидати", изтъкна Митева по повод избора на нов управител на БНБ.

"Убедена съм, че Каримански е здраво стъпил на земята. Няма решение, което да сме взели против нашата воля. Затова смята, че той ще устои на натиска и атаките. Мисля, че той каза кой се е опитвал да въздейства против него", обясни тя.

"Снощи самият премиер каза, че като мин-председател заяви, че застава зад кандидатурата на Гюров. Днес чух, че Христо Иванов застава зад Гюров, но не съм чула, че БСП застават за него", посочи зам.-председателят на парламента.

Управителят на БНБ трябва да бъде избран заради опита си в банковата дейност, а не, за да трупа опит там. За разлика от г-н Гюров, Каримански не е работил в затворени банки. Смятам, че професионалната подготовока на г-н Каримански е много по-голяма от тази на Гюров" , обясни Митева.

Митева коментира и съдебната реформа:

"За съдия по разследването се говори отдавна, предполагам, че това е опит да се разреши проблемът с оставката на главния прокурор", каза юристката, след като днес премиерът Кирил Петков  заяви, че магистратът, на когото ще бъде възлагано да разследва главния прокурор, ще бъде избиран измежду съдиите.

"Що се касае до ВСС трябва намерим диалог по между си, включително и с опозицията. Засега не сме говорили, но този разговор предстои. Има конституционно решение, което казва, че мандат на конституционно установен държавен орган не може да се прекратява с обикновен закон", допълни тя.