„Читалищата са част от нашата народопсихология. Те са тези, които запазиха българския дух, култура и традиции, дори и в годините на робство, когато не сме имали държава. По тази причина ще припомня някои факти – защото са важни, защото показват отношение, защото показват политики - нещо за което сме се събрали да работим“. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП и член на Комисията по култура и медии Иван Ченчев при обсъждане на финансирането на читалищата.

„През 2005 г. при покойния проф. Стефан Данаилов, като министър на културата, бе защитена в 5-годишната стратегия на правителството като четвърти приоритет. С основна цел достигане на 1 % от брутния вътрешен продукт. Годишният бюджет на Министерството на културата заделяше по 8 млн. лв. годишно за родните читалища“, посочи Иван Ченчев.

По думите му тогава по програма за обновяване на книжния им фонд, съвместно с българските издателства и по предложение на читалищните дейци, всяка година са били закупувани българска художествена литература, справочна литература, преводна научна литература. Въведен е за първи път стандарта за издръжка на една читалищна бройка, като субсидираните бройки постепенно се увеличават и днес те са вече 7 700.

С важната промяна в Закона за народните читалища се въвежда и длъжността „читалищен секретар“. „Оттогава обаче пари за нова литература няма, нито за оборудване на любителското изкуство. Има библиотеки и читалища, в които не е влизало нито едно ново заглавие от 2009 г.! Имаше години, когато с мъка се предвиждаха едва по 2 млн. лв. в бюджета, имаше години когато и тях не осигуряваха за издръжка на читалищата“, заяви Иван Ченчев.

Той засегна и нещо, с което често народните представители се сблъскват в избирателните си райони: под някаква форма или намеса на кмета не се позволява дори една бройка за един читалищен секретар. „Ако на кмета нещо не му е угодно – тази бройка или не се заема, или се заема от „избрания“. Именно по тази причина смятам, че днес заедно, консенсусно трябва да решаваме проблемите на читалищата, а не определени политически сили да развиват политически тези, използвайки пропуски и проблеми, наслагвани във времето“, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП.

Той припомни договореностите при подписването на коалиционното споразумение: „И опозицията, и управляващите знаят какво се разбрахме: до края на първата година от съвместното ни управление да достигнем 0.9 %, а до края на мандата – 1.5 % от БВП за чл. 17. С което се надявам на по-осезателни възможности за капиталови разходи, за дигитализация на фондове, за ръст на заплатите на работещите в сферата на културата с 20 до 25 %. И се надявам да го направим. Засега, в бюджета за 2022 г. се предвижда едва 0.6 % от БВП за читалищата“, заяви Иван Ченчев.