„Живеем във време на кризи – да, има проблеми в отделните сектори, да има криза в страната, да – война се води до границата ни. Но децата, спорта, младежта? Тях забравяме ли ги?“ Този риторичен въпрос зададе зам.-председателят на парламентарната група на БСП и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание Иван Ченчев в ефира на БСТВ.

По думите му темите за децата, спорта, младежките политики не трябва да бъдат подминавани, трябва да се представят повече добри практики, да се работи превантивно, а не да се върви след проблемите.

„Ето, буквално дни след като директорът на 51-во училище в София Асен Александров ни сигнализира за случай на агресия в училището – свиках извънредно заседание на комисията с участието на представители на „Киберсигурност“ към ГДБОП, Държавната агенция за закрила на детето, омбудсманът, образователното министерство. Защото проблемът е сериозен и съвсем не е единичен случай. Всички се обединихме около това, че наказанието не решава проблема – превенцията е силата“, посочи Иван Ченчев.

Именно по тази причина в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е взето решение да се обединят предложенията на експертите и се подготвят законодателни промени. „Така че да се работи превантивно. И да определят правила, така че да има координация между различните служби. Защото на това заседание стана ясно, че всеки си е вършил работата, но някак на парче, липсва координация. Защо е допуснато това – бившите управляващи знаят“, добави Иван Ченчев.

В ефира на БСТВ той обяви, че ще постави в дневния ред на работата на комисията още един важен за развитието на децата проблем – техният хранителен режим в училище. „За това не се говори, а е важно. Всяко трето дете страда от затлъстяване, увеличава се броят на децата с хронични заболявания. Хранителният режим е изключително важен и ние трябва да чуем експертите и да предприемем мерки“, подчерта председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Иван Ченчев коментира и поредицата от срещи със социалистите и гражданите, които БСП поде в отделните региони на страната. „Тези срещи са необходими – от една страна, ние да кажем какво сме свършили и какво предстои, но да чуем и хората“, каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП.
„Целта ни е да вкараме повече държава в отделните отрасли, за да усетят реалната подкрепа хората и да се повишат доходите им. А държавата да си влезе във функциите. Защото досега тя беше абдикирала – въпросите се решаваха от един човек на едно място“, заключи Иван Ченчев.