„Много пъти сме казвали, че това порочно управление трябва час по-скоро да свърши. Виждаме, че те сами се движат към този край. Очевидно този пазарлък за постове няма да свърши добре, защото порциите във властта трудно се разпределят. Ние ще помогнем с каквото можем това грешно и крадливо управление да приключи.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов в ефира на NOVA News.

По думите на Иванов, който е и бивш министър на земеделието, в момента протестират всички земеделските производители заради спряната държавна подкрепа за сектора.

„До този момент се работеше по един механизъм, който беше изработен по време на нашето управление на Министерството на земеделието в рамките на кабинета „Петков“.

Това беше напълно логично и нормално, предвид обстоятелствата на войната в Украйна и изключително сериозните последствия от нея, които се стовариха върху целия сектор и които трябваше да бъдат компенсирани по някакъв начин.

До този момент този механизъм работеше добре, но финансовият министър спря тези средства, земеделският министър не ги защити и беше логично, че ще се стигне до тези протести“, обясни той.

Иванов посочи изхода от тази криза: „В пълен обем да се върнат средствата от 420 млн. лв. по т.нар. Временна рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна, за да могат нашите земеделски производители да бъдат компенсирани за всички тези негативни последствия. Това беше предложението на БСП при обсъждането на държавния бюджет, което беше отхвърлено от мнозинството, това е и искането на земеделските производители.“

Той бе категоричен, че не са решение предлаганите от управляващите 150 млн. лв., които не се знае до кого и как ще стигнат. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук