"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна. Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно".

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Трус вдясно: Иван Костов потвърди, че Асен Василев е най-виновен за срива в бюджета и заплаши, че...

Според него България има огромни възможности да произвежда снаряди 155-милиметрови.

"България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента", добави Костов.

Според Костов "не е достойно това, което направи Кирил Петков - зад гърба на българските избиратели да праща оръжие за Украйна".

Иван Костов се обзалага, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. от тях „хартиена коалиция“ (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

Друг вариант, според него, е да се потърси голяма коалиция, „за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство“.

Партиите трябва да знаят една проста и желязна истина в икономиката, подчерта бившият премиер и я формулира така:

"Не може да се даде нещо, което не е произведено. Трябва да се произведе, за да се даде, за да се даде повече, трябва да се произведе повече. Трябва да има повече блага, които да бъдат разпределени, с тях може да се обир неравенството и чрез тях да се защитават спестяванията. Противната политика – печатаме пари, даваме пенсии, даваме заплати и увеличаваме тези разходи - тя води само до надуване на инфлацията".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук