Като безобразие определи решението на правителство за сделка с медийната група на Ирена Кръстева политологът Иван Кръстев.
Правителството реши вчера да създаде общо дружество с Издателско-полиграфическия комплекс "Родина" (ИПК), който се контролира от бившата шефка на тотото. По този начин кабинетът ще влезе в публично-частно партньорство с Кръстева, която официално притежава пет вестника. Правителството ще стане съакционер с под 50% участие в новото дружество, чиято задача ще бъде да построи нова сграда на Националната агенция за приходите, а в замяна на това контролираната от Кръстева организация ще получи три имота на НАП в центъра на София.

Според Кръстев обаче не може да се дават имоти без конкурс. По този начин преди изборите и властта показа на хората, че каквото иска ще даде на когото си иска и никой нищо не може да направи, обясни политологът по БНТ тази сутрин. Според него такова решение е недопустимо, защото България непрекъснато се опитва да обясни на Европа, че се бори с корупцията, а в същото време майката на заместник – министър Делян Пеевски получи без конкурс имоти. Това е политически арогантно поведение, отсечете Кръстев.

Погрешно е да се правят промени в законодателство, които да осигурят влизането в парламента на мажоритарно избрани депутати, смята социологът Андрей Райчев. Всеки елемент на мажоритарност е несправедлив, заяви той. Социологът се мотивира с твърдението, че нито една малка партия няма шанс да вземе едно такова място в парламента. Големите партии – ГЕРБ и БСП ще си ги поделят, а в някой райони и ДПС ще получи място. В Европа има само една страна без зелена партия и това е Англия, където има мажоритарен вот, уточни Райчев. Според него не е справедливо да бъдат затруднявани гласоподавателите да изпращат политиците, които предпочитат в Народното събрание. Защо 200 – 300 хил., ако харесват малка партия, да нямат свои представители, риторично попита той. Според него, ако бъде променен закона в тази посока, ще бъдат създадени неестествени политически условия и изкуствени правила, които пречат на хората. Андрей Райчев се обяви и против идеята да бъда качена от 4 на 8 процента бариерата за влизане в парламента.

Всяка промяна в законодателството за изборите направена 100 дни преди вота не е легитимна, отсече пък политологът Иван Кръстев. Според него това изглежда на хората като политическа игра. Сега седят едни хора в парламента и се чудят кое е изгодно за тях и кое не и заради това се бавят измененията в законите и накрая просто няма да се случат, коментира той. Кръстев смята, че политиците не искат промени и е редно да кажат на хората истината, защото опитите да ги заблудят ще навреди на партиите.

Андрей Райчев коментира още, че намесата на правителството в решаването на проблема с боклука в София е чисто предизборен ход. /БЛИЦ