Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков за оказания им от Мартин Божанов - Нотариуса натиск. Имената на двамата бяха свързани с името му след разследване.

Бакалова твърди, че Божанов ѝ поискал 100 000 лв., за да освободят съпруга ѝ от ареста. Той беше задържан през 2020 г. по обвинение в лихварство.

Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на Веселин Денков.

Преди това той получава оферти колко да плати, за да не бъде арестуван. Докато е в ареста от септември 2020 г., Бакалова получава оферта срещу каква сума може да бъде освободен - цената скача двойно. Денков беше пуснат под домашен арест в деня, в който АКФ пусна трейлър за разследването.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Моля ви за няколко минути да си представите, че не сте депутати и политици, а сте нормални хора. Ще ви разкажа една човешка история, която може да се случи на всички. Когато държавата е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма как да има правосъдна система", категорична бе Ивайла Бакалова. 

"Пред вас стои човек, койот е жертва на липсата на правосъдие в България", добави тя, визирайки съпруга си Веселин Денков. 

Ивайла Бакалова заяви, че е била свидетел на много мерки за неотклонение, в които не е видяла нищо законно. При тях мъжът ѝ е искал по-лека мярка от "задържане под стража", но се падали все едни и същи съдии.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха на тетрис докато се решаваше човешка съдба. Виждам, че някои от вас ме гледат с голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Може да им се случи и да са от нашата страна. Свидетел съм на всички пратеници на прокуратурата, тогава с Веселин Денков живеехме на семейни начала.

Идваха хора при него да го подканят да плати. „Започваш много да ядосваш прокуратурата. Ако не си платиш, ще намерят накрая за какво да те арестуват“, казваха те. Дълги години не успяваха, защото нямаха последната инстанция – правителството. Прокурорите работят по поръчка. По едни дела не работят, а по други прокурорите си водят свидетели и бързо се сглобява.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии. Кой плаща за цялата тази репресия: следене, подслушване, проверки от НАП? Един от проверяващите се беше объркал. Някои от моите проверки отнеха година и половина.

По една от тях ревизиращият екип беше написал: "Извинявайте за забавянето, но то е поради ежеседмичните срещи в Специализираната прокуратура (СП), на които сме викани да даваме сведения. НАП не е ли независим орган и защо тя трябва да се отчита на СП за това какви ревизии води?", попита риторично Бакалова. 

"Хора като Мартин Нотариуса виреят благодарение на болната ни правосъдна система. Проблемът е много по-дълбок. Мартин Нотариуса се появи след доста мерки за неотклонение.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Може би на деветата един от въпросните съдии в СП ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе от ареста докато не минат изборите, които бяха на 4-ти април. 

Мартин Нотариуса се появи март месец, седмица или две се опитваше да организира среща с мен. Мои познати ми казаха, че това е човекът, който може да помогне. Каза ми ужасяващи неща", каза още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук