Вече постигнахме нещо, нататък вече зависи докъде ни стигат амбициите. Европейският съвет трябва да даде много ясна перспектива на Западните Балкани. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

Съветът може да даде политическата визия. Трябва да решим какво искаме – конкретни дати за прием в Европейския съюз или по-дългосрочен политически ангажимент към тези страни. Тук вече ще се види колко е амбициозно нашето председателство. Ние в момента сме в двигателя на този процес, заяви Калфин.

След няколко години Балканите трябва да бъдат променени. Тази промяна върви първо през регионална интеграция, а след това и през прием в Европейския съюз, коментира бившият външен министър. Договорът за добросъседство с Македония не е всичко.

Оттук нататък трябва да продължим да работим. В момента има доста ускорено развитие по спора за името на западната ни съседка и се надявам на благоприятна развръзка, за да може Македония да си отвори вратата към НАТО, каза още Ивайло Калфин.